Smanjena potražnja lizing kuća

Marina Čigoja
Smanjena potražnja lizing kuća

BANjALUKA - Ukupna potraživanja lizing kuća koje posluju u RS u prvom kvartalu ove godine iznosila su 103,4 miliona KM i za dva odsto su manja u odnosu na kraj prethodne godine.

Navodi se to u izvještaju Agencije za bankarstvo RS o stanju bankarskog sistema RS u prva tri mjeseca ove godine.

Potraživanja po osnovu finansijskog lizinga iznose 77 miliona maraka, od čega se na potraživanja jedinog davaoca lizinga sa sjedištem u RS odnosi dva miliona maraka ili tri odsto, a na poslovne jedinice davalaca lizinga sa sjedištem u FBiH 75 miliona KM ili 97 odsto.

- Najveći iznos potraživanja po osnovu finansijskog lizinga odnosi se na vozila za obavljanje djelatnosti u iznosu od 36,4 miliona KM ili 47 odsto, te na mašine i opremu u iznosu od 24,1 milion KM ili 31 odsto - ističe se u izvještaju.

Najveća potraživanja su od pravnih lica i ona iznose 67,9 miliona KM ili 88 odsto, od fizičkih lica 7,6 miliona KM ili deset odsto, dok su potraživanja od preduzetnika i ostalih 1,6 miliona KM ili dva odsto.

Operativni lizing imaju samo lizing kuće iz FBiH i potraživanja po tom osnovu iznose 26,4 miliona KM i u cjelosti se odnose na pravna lica. Najveći iznos potraživanja je za nekretnine.

- Jedini davalac lizinga sa sjedištem u Srpskoj obustavio je plasmane u 2010. godini i sve aktivnosti usmjerio na naplatu postojećih potraživanja, s ciljem stvaranja uslova za pokretanje likvidacionog postupka. Ovaj davalac lizinga je u prvom kvartalu poslovao sa gubitkom u iznosu od 3.000 KM, dok nepokriveni gubitak iz prethodnog perioda iznosi 231.600 KM - ističe se u izvještaju Agencije.

Ukupna potraživanja po osnovu finansijskog i operativnog lizinga za davaoce iz Republike Srpske i FBiH u 2010. godini iznosila su 106,1 milion maraka i bila su veća za 33 odsto u odnosu na 2009. godinu.

Predsjednik Udruženja društava za lizing u BiH Sulejman Hadžić kaže da smanjenje ukupnih potraživanja znači i smanjenje plasmana.

- Zaustavljen je pad u ovoj oblasti, ali sa aspekta naplate dospjelih potraživanja nastavljen je negativan trend iz 2010. godine - istakao je Hadžić i dodao da su u prvom kvartalu samo tri od osam lizing kuća u BiH pozitivno poslovale.

Rezerve

Ukupne rezerve davaoca lizinga iz RS iznose 163 hiljade KM, a izdvojene su po osnovu kašnjenja u otplati finansijskog lizinga za pokretne stvari i to uglavnom za kašnjenje u otplati dužoj od 180 dana. Poslovne jedinice sa sjedištem u FBiH izdvojile su rezerve u iznosu od 5,6 miliona KM, od čega se 5,1 milion odnosi na potraživanja za pokretne stvari sa kašnjenjem u otplati dužim od 180 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana