Smanjen minus iz komšiluka

Željka Domazet
Smanjen minus iz komšiluka

Sarajevo - Vrijednost spoljnotrgovinske razmjene BiH sa inostranstvom iznosila je u drugom tromjesečju 14,123 milijarde KM i povećana je za 13,88 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, a podaci pokazuju da susjedne zemlje postaju sve važniji trgovinski partneri i da poboljšavamo učinak u trgovini sa njima.

Podaci Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH koji su juče prezentovani pokazuju da su izvoz i uvoz imali identičan rast na godišnjem nivou - 13,90 odsto. Izvoz je dostigao vrijednost od 5,351 milijardu, a uvoz 8,771 milijardu KM. To znači da je stopa pokrivenosti uvoza izvozom ostala nepromijenjena u odnosu na isti period 2016. godine i bila 61 odsto, dok je spoljnotrgovinski deficit u drugom kvartalu iznosio 3,420 milijardi maraka.

Predsjednik STK BiH Ahmet Egrlić kaže da je porastao izvoz u sve zemlje koje su najvažniji spoljnotrgovinski partneri, a da je najveća stopa rasta zabilježena kod izvoza u Srbiju, Hrvatsku, Holandiju, Crnu Goru i Tursku. Kada je riječ o uvozu, najveći procenat povećanja zabilježen je kod uvoza iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske.

- Iz pokazatelja može se zaključiti da se BiH sve više okreće regionalnim partnerima. Kao primjer može poslužiti Srbija, koja se ove godine nalazi na drugom mjestu po obimu razmjene, odmah iza Hrvatske - istakao je Egrlić.

Zanimljivo je da BiH ima najveću pokrivenost uvoza izvozom sa razvijenim industrijskim zemljama - Austrijom (100,14 odsto) i Njemačkom (93,26 odsto). Njemačka je i najveće izvozno tržište za BiH na koje je za tri mjeseca plasirana roba vrijedna 779 miliona KM.

Stručni saradnik Sektora za makroekonomski sistem pri STK BiH Belma Hasić istakla je da je po vrijednosti trgovine EU i dalje najznačajniji partner BiH. Na tržište EU otpada 71,7 odsto izvoza i 67,7 odsto uvoza.

- Najznačajniji partner po obimu razmjene iz EU je Hrvatska. Izvoz proizvoda životinjskog porijekla - mesa, ribe i mlijeka u Hrvatsku porastao je više od 200 odsto, dok je plasman voća i povrća smanjen za više od 18 odsto. Kada je riječ o uvozu iz Hrvatske, dominiraju proizvodi elektroenergetskog i agroindustrijskog sektora - rekla je Hasićeva i dodala da je ohrabrujuće da je izvoz u Hrvatsku porastao 26,22, a uvoz za 14,20 odsto.

Blok zemalja koje čine regionalnu slobodnu zonu trgovine CEFTA je na drugom mjestu po obimu razmjene sa BiH i učestvuje sa 16,3 odsto u izvozu i 15,2 odsto u uvozu.

- Najznačajniji partner iz CEFTA regiona je Srbija sa kojom BiH popravlja balans i primjetan je rast stope pokrivenosti uvoza izvozom - rekla je Hasićeva.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović istakao je da uprkos nepovoljnom političkom ambijentu u zemlji, ekonomija bilježi rast i da su rezultati bolji nego prošle godine, ali da joj je potrebna veća podrška.

Najznačajniji trgovinski partneri BiH

EU

71,7% ukupnog izvoza

67,7% ukupnog uvoza

CEFTA

16,3% ukupnog izvoza

15,2% ukupnog uvoza

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana