Sloveniji pada rejting

Agencije
Sloveniji pada rejting

Ljubljana - Bonitetska kuća "Mudis" snizila je kreditni rejting Slovenije za tri nivoa, sa A2 na Baa2, na samo dva nivoa iznad bezvrijednog statusa, a najavili su i mogućnost daljeg smanjenja ocjene.

Tako sniženu ocjenu, uz negativne izglede, "Mudis" obrazlaže teškoćama slovenačkih banaka, te rizicima koji iz međunarodnog okruženja prijete privredi koja je vrlo zavisna od izvoza.

- Slabljenje makroekonomskog okruženja pojačava rizike, pa postoji mogućnost da će Sloveniji biti potrebna međunarodna pomoć - navodi "Mudis", prenose agencije.

Zbog očekivanog rasta kamata na obveznice, međunarodno finansijsko tržište za Sloveniju je manje dostupno, pa je prisiljena da se oslanja na skuplje kratkoročno zaduživanje.

"Mudis" ističe i to da prijete rizici po slovenački finansijski sistem, s obzirom na to da bi trebalo dokapitalizovati banke, kojima raste iznos nenaplativih kredita.

"Mudis" navodi da je država dokapitalizacijom Nove ljubljanske banke (NLB) do sada već dala jedan odsto BDP-a, a procjenjuje da bi dokapitalizacija tri vodeće slovenačke banke - Nove ljubljanske banke (NLB), Nove kreditne banke Maribor (NKBM) i Abanke mogla dostići i do osam odsto slovenačkog bruto domaćeg proizvoda.

"Mudis" je prije nekoliko dana dodatno snizio njihove rejtinge, NLB-a za tri nivoa, a NKBM-a i Abanke za četiri nivoa.

Ocjena NLB-a je snižena sa Ba2 na B2, NKBM sa Ba2 na B3 i Abanke Vipava sa Ba3 na Caa1, a najavljeno je dalje pogoršanje kreditnog rejtinga tih banaka.

Rejting sve tri banke, koje su u državnoj svojini, već je smanjen krajem aprila, nakon što su analitičari ocijenili da je njihov kapital nedovoljan da bi se pokrili veći gubici u ovoj godini.

"Mudis" je u procjeni kreditnog rizika banaka konstatovao da su tri slovenačke banke po kapitalu najlošije u srednjoj i jugoistočnoj Evropi.

Izgledi

Najava negativnih ocjena slovenačkog državnog duga ostaje jer "Mudis" smatra da sve lošije makroekonomsko stanje Slovenije povećava mogućnost da će joj biti potrebna spoljna pomoć. "Mudis" smatra da se najava može promijeniti u stabilnu, ako se u bližoj budućnosti bitno poboljšaju uslovi privređivanja, snizi cijena zaduživanja i banke stabilizuju bez pomoći države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana