Slovenija za 2012. planira javni deficit od 3,5 odsto BDP-a

Tanjug
Slovenija za 2012. planira javni deficit od 3,5 odsto BDP-a

Ljubljana - Revidirani budžet i mjere štednje koje sprovodi vlada u Ljubljani smanjiće ovogodišnji javni deficit Slovenije na 3,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) sa 6,4 odsto iz 2011, saopštila je danas slovenačka vlada.

- Morali smo da preduzmemo korake da Slovenija ponovo postane pouzdana zemlja na međunarodnim tržištima i za investitore - izjavio je ministar finansija Janez Šušteršič, a prenela agencija AFP.

On je poručio da će ovogodišnji javni deficit od 3,5 odsto Sloveniji, jednoj od članica evrozone, omogućiti da 2013. deficit spusti ispod granice EU od tri odsto.

Javni deficit će sljedeće godine “biti bliži cifri od 2,5 nego 2,9 odsto BDP-a”, dodao je Šušteršič.

- U posljednje tri godine, imali smo javni deficit od oko šest odsto BDP-a, a to nije donijelo rezultate u vidu podsticanja privrede ili smanjenja nezaposlenosti - ukazao je ministar.

Prema preliminarnim procjenama, ukupni javni dug Slovenije porastao je prošle godine na 47,4 odsto BDP-a ili 16,8 milijardi evra, u odnosu na 23,4 odsto ili 8,1 milijarde iz 2007.

Vlada u Ljubljani je juče dogovorila reviziju budžeta i poslala ga parlamentu na ratifikaciju, uprkos protivljenju javnog sektora.

Najveći slovenački sindikati, koji predstavljaju oko 160.000 radnika iz javnog sektora, protive se mjerama štednje i najavili su da će, ukoliko parlament ratifikuje budžet, 18. aprila održati opšti štrajk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana