Slovenija recept za vladavinu mafije

Glas Srpske
Slovenija recept za vladavinu mafije

LjUBLjANA - Jedina veza između Slovenije i normalnog načina poslovanja je evro, pa je zato povećani uticaj Evropske unije, iako nepopularno, najbolje rješenje za Sloveniju i njenu neefikasnu administraciju, objavio je juče slovenački poslovni dnevni list "Finance".

U tekstu pod naslovom "Mafijaška država ili kolonija?" "Finance" piše da je Slovenija na svojim nogama recept za vladavinu mafije, što je mnogo gore nego da tu zemlju "kolonizuje" EU, kako to nazivaju neki kritičari.
- Slovenija trenutno nije sposobna da nezavisno vodi svoju finansijsku politiku i da pomaže preduzetnicima u otvaranju novih radnih mjesta, pa je zato toj zemlji potrebna Evropska unija i evro da bi funkcionisali - navodi "Finance".

U vrijeme globalnog rata za radna mjesta, posao i profit, Slovenija je praktično nesposobna da realizuje neki važan dogovor ili odluku vlade, bez da je grupice "starih prijatelja", koji rade na sopstvenim interesima, a na štetu države, mnogo puta revidiraju, dovedu u pitanje ili ponište, navodi se u komentaru, koji je prenijela agencija STA.

Slovenački predsjednik Danilo Tirk saopštio je juče da će vanredni izbori u toj zemlji biti održani 4. decembra. Slovenački parlament izglasao je 20. septembra nepovjerenje Vladi Boruta Pahora. Ovo su prvi prijevremeni izbori u ovoj zemlji od sticanja nezavisnosti 1991. godine.

Doskorašnji slovenački ministar finansija Franc Križanič istakao je da  u Sloveniji postoji veliki rizik od recesije sa duplim dnom. Na javnoj debati o finansijama, Križanič je rekao da se Slovenija trenutno nalazi u drugoj fazi krize.

- Slovenija je krizu dočekala nespremna. Ukupan spoljni dug Slovenije od kraja 2004. do 2008. porastao je za 155 odsto, na 39 milijardi evra - istakao je Križanič.

Bonitetna agencija Mudis snizila je u utorak cijenu obveznica slovenačke SID banke s Aa2 na Aa3, objavila je SID banka, prenose agencije.

Riječ je o specijalizovanoj banci za podršku izvozu u 100 odstotnom vlasništvu države. Istovremeno, Mudis je sa Aa2 na Aa3 snizio i vrijednost obveznica Nove Ljubljanske banke i Abanke Vipa, objavili su slovenački mediji. Do sniženja rejtinga vodećih slovenačkih banaka došlo je tri dana nakon što je Mudis sa Aa2 na Aa3 snizio kreditni rejting Slovenije, zbog ranjivosti njenog bankarskog sektora koji se pokazao tokom svjetske finansijske krize, te neizvjesnosti oko sprovođenja strukturnih reformi potrebnih za smanjenje državnog javnog duga.

U slovenačkoj javnosti se sve češće postavlja pitanje da li državi prijeti "grčki scenario." Slovenija se nalazi na osmom mjestu u EU po rastu javnog duga.

Grčka

U Grčkoj se najavljuju novi štrajkovi poslije odluke parlamenta da usvoji sporni zakon kojim se uvode specijalni porezi na imovinu kako bi se smanjio deficit u državnom budžetu, a zaposleni u javnom prevozu u Atini i juče su nastavili prekid rada. Uoči glasanja u Bundestagu o spornom proširenju evropskog paketa pomoći Grčkoj, premijer Jorgos Papandreu zatražio je povjerenje za sprovođenje reformi za izlazak iz krize, a njemačka kancelarka Merkel izrazila je spremnost da pomogne.

Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo zatražio je od Evrope da bude jedinstvenija u pokušajima da se izbori sa dužničkom krizom u Grčkoj koja prijeti opstanku jedinstvene valute.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana