Slovenija na ivici recesije, Grčka štrajkuje

Glas Srpske
Slovenija na ivici recesije, Grčka štrajkuje

ATINA, BRISEL - Dok je Grčka paralisana zbog novog generalnog štrajka, Slovenija na ivici recesije pred izbore, Italijani usvajaju opsežan paket mjera štednje, a Francuzi najpesimističniji u pogledu budućnosti domaće ekonomije, svjetski i evropski lideri sve glasnije pozivaju na hitno donošenje mjera za spas evra.

Slovenija se opasno približava novoj recesiji, pokazali su novi zvanični podaci o privrednom rastu, samo četiri dana prije opštih izbora u ovoj zemlji.

Proizvodnja je u trećem kvartalu pala za 0,2 odsto u odnosu na prethodno tromjesečje, a BDP je manji za 0,1 odsto nego u istom periodu lani, saopštio je Zavod za statistiku u Ljubljani, prenijele su agencije.

Nova vlada nacionalnog jedinstva Grčke, koja je formirana prije tri sedmice, juče se suočila sa prvim generalnim štrajkom, koji je paralisao zemlju.

U štrajk su uključeni zaposleni u državnom sektoru i lokalnim samoupravama, zaposleni u sudstvu, u bankarskom sektoru, brodskom transportu i telekomu "OTE".
Sindikati smatraju "varvarskim" dogovorene mjere sa EU koje predviđaju novo smanjenje plata i penzija i otpuštanje na hiljade državnih službenika.

- Oni su stvorili situaciju koja više ne može da se toleriše, niti da se podnosi. Narod je, nažalost, u situaciji između siromaštva i beznadežnosti - izjavio je jedan od lidera sindikalne konfederacije zaposlenih u javnom sektoru (ADEDX) Ilijas Iliopulos.

Kabinet italijanskog premijera Marija Montija odobriće 5. decembra opsežan paket hitnih mjera za smanjenje duga, kao i dugoročne strukturne reforme radi podsticanja privrednog rasta.

- Ukoliko Italija to ne uradi, ili uradi manje nego što je potrebno, posljedice će biti veoma ozbiljne za sve - rekao je Monti.

Italijanski ministar za ekonomski razvoj Korado Pasera kazao je da Italiji prijeti ponovno klizanje u recesiju.

Francuzi su trenutno najpesimističniji u pogledu budućnosti domaće ekonomije od vrhunca svjetske finansijske krize u 2008, pokazalo je istraživanje agencije BVA u Francuskoj. Anketa je pokazala da 83 odsto Francuza ima manje povjerenja u budućnost francuske ekonomije, dok njih 16 odsto ima povjerenje, a jedan odsto nije dalo svoje mišljenje o tome.

U međuvremenu, evropski povjerenik za finansije Oli Ren odredio je rok za pronalaženje rješenja za izlazak iz dužničke krize - deset dana ili počinju još gori problemi.

- Sada ulazimo u kritičan period od deset dana, u kojem moramo da dovršimo i zaključimo naš odgovor na postojeću krizu - istakao je Ren. Njemački kancelar Angela Merkel pozvala je evropske lidere da donesu hitne odluke za stabilizaciju evrozone kako bi bila smirena tržišta.

- Mislim da se nalazimo u teškoj situaciji i potrebna nam je politička hrabrost da se još više ujedinimo u evrozoni. Zbog toga tražimo djelimične izmjene ugovora - izjavila je Merkelova.

Predsjednik ECB-a Mario Dragi u Evropskom parlamentu rekao je da će u uslovima povećanih rizika od slabljenja ekonomije evrozone ECB osigurati da inflacija ne bude niža od cilja, kao ni da ga ne premaši.

Banke spasavaju evro

Šest centralnih banaka razvijenih zapadnih zemalja najavilo je zajedničku akciju pomoći globalnom finansijskom sistemu, na šta su indeksi na berzama širom svijeta zabilježili znatan rast.

Pomoć se sastoji u snižavanju kamate za hitne dolarske zajmove za pola procenta, što će omogućiti komercijalnim bankama da jeftinije i jednostavnije dođu do novca koji im je potreban, a to za sobom povlači lakše zaduživanje za privredu i stanovništvo.

Koordinisanoj akciji Američkih federalnih rezervi, Evropske centralne banke i centralnih banaka Velike Britanije, Kanade, Japana i Švajcarske pridružila se i Narodna banka Kine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana