Slovenija jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera

Agencije
Slovenija jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera

Banjaluka - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić i novoimenovani ambasador Slovenije u BiH Iztok Grmek istakli su važnu ulogu Slovenije kao jednog od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Srpske i BiH.

Radojičić i Grmek danas su u Banjaluci razmijenili mišljenja o aktuelnim političkim i ekonomskim pitanjima, naglašavajući da Slovenija kao članica EU uvijek izražava posebno interesovanje za razvoj političkih prilika na Balkanu i proces priključivanja zemalja jugoistočne Evrope EU.

Radojičić se interesovao za stavove Slovenije u najavljenim razgovorima institucija EU o novom pristupu prema BiH, a Grmek je rekao da se očekuje ponovna rasprava o stanju u BiH polovinom aprila na sastanku ministara spoljnih poslova EU, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo stepenom komunikacije na političkom nivou i razvojem ekonomskih odnosa, pri čemu je Radojičić naročito izrazio interes za nove investicije na području Republike Srpske i povećanje izvoza iz Srpske na tržište Slovenije i ostatka EU.

Obostran interes za jačanjem ekonomske saradnje

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović upoznala je ambasadora Slovenije u BiH Iztoka Grmeka o aktivnostima koje su provedene s ciljem rasterećenja privrede, te provedenim reformama, s naglaskom na uspostavljanje jednošalterskog sistema registracije privrednih subjekata u Republici Srpskoj.
Cvijanovićeva i Grmek danas su u Banjaluci razgovarali i o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Republici Srpskoj i BiH, s naglaskom na proces evropskih integracija u BiH.

Dosadašnja saradnja je ocijenjena uspješnom i iskazan je obostrani interes za unapređenjem i jačanjem ekonomske saradnje na budućim zajedničkim projektima.

Sastanku je prisustvovao i ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću. /kraj/sm/sp

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana