Slovenci od lovca postaju lovina

Glas Srpske
Slovenci od lovca postaju lovina

ZAGREB - Politički otpori "Agrokorovom" preuzimanju "Merkatora" u Sloveniji su se stišali u aktuelnom drugom krugu prikupljanja ponuda za prodaju.

Čelnici najvećih parlamentarnih stranaka zagovaraju prodaju najboljem ponuđaču, prenose portali.

Strah od regionalnih konkurenata u procesima preuzimanja slovenačkih kompanija prisutan je odnedavno, jer do prije nekoliko godina kompanije sa prostora bivše SFRJ gotovo i nisu pokušavale da preuzmu neko od slovenačkih preduzeća.
Svjetska kriza je, međutim, razgolitila i slovenački model privatizacije i menadžerskog preuzimanja. Pri tome se pokazalo i da su kompanije među najzaduženijim u Evropskoj uniji, pa im se kao jedno od rješenja nameće ulazak novih vlasnika, koji su sposobni da ih dokapitalizacijom izvuku iz dugova i obezbijede novi razvoj i rast.

Otvorilo je to vrata i za ulazak snažnijih kompanija iz regije u vlasništvo barem dijela slovenačkih kompanija, pa i onih koje su godinama bile perjanice slovenačke privrede.

Led je probila Tedeskijeva "Atlantik grupa" preuzimanjem "Droge Kolinske", a slijedio je najveći srpski proizvođač voćnih sokova "Nektar" preuzimanjem "Fruktala".
Najkrupniji zalogaj zagrizao je Todorićev "Agrokor", jer "Merkator" u Sloveniji nema samo liderski trgovački status, nego i ulogu razvojne lokomotive poljoprivredno-prehrambene industrije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana