Slovenački ekonomski Titanik

RTS
Slovenački ekonomski Titanik

Ljubljana - Slovenački premijer Janez Janša u posljednje vrijeme iznio je dvije protivrječne ocjene upozorivši da je zemlja pred bankrotom i da će morati da traži pomoć EU, dok sad tvrdi da njegova vlada može bez evropskog novca.

Postavlja se pitanje šta se dešava sa nekad uzornom ekonomijom.

U Ljubljani je ovih dana najtraženija ličnost ministar finansija Janez Šušteršič. Svi od njega traže odgovor na pitanje može li Slovenija sama da popuni gotovo praznu državnu kasu.

- Da vlada ništa nije uradila tokom ljeta, oktobar bi bio kritičan. Parlamentu smo predložili zakon o državnom holdingu, koji će omogućiti prodaju dijela državne imovine, odnosno djelimičnu privatizaciju i Zakon o nenaplativim potraživanjima banaka koji bi riješio taj problem. To su dobri signali koji će omogućiti da do novca dođemo na finansijskom tržištu - ističe Šušteršič.

Kako je Sloveniji rastao javni dug sa 22 odsto 2008. godine na 52 odsto ove godine, tako joj je smanjivan kreditni rejting i mogućnost da se zadužuje, jer su kamate na državne obveznice neizdrživo porasle.

Država bi, kako predlaže zakon o "lošoj banci", otkupila oko četiri milijarde evra ili polovinu nenaplativih kredita od banaka i omogućila im da nastave poslovanje.

Kada se bauk bankrota nadvio nad Slovenijom, neminovno je bilo pitanje na kojoj je to raskrsnici uzorna slovenačka ekonomija skrenula sa puta.

Analitičari objašnjavaju da je Slovenija još jedan primjer pogubnog upliva politike u ekonomiju.

Ekonomista Rado Pezdir smatra da je Slovenija skrenula sa puta prije više od deset godina, pošto nije privatizovala bankarski sistem, prenosi RTS.

Prema njegovim riječima, to je prouzrokovalo incestuoznu kombinaciju, gdje državne banke političkim kreditima finansiraju otkup državnih preduzeća.

Poslovni ljudi kažu da je zemlja dugo samozadovoljno živjela na staroj slavi takozvane Švajcarske na Balkanu.

- U dobrim vremenima nismo se spremali za loša. Rekao sam da je Slovenija kao "Titanik". Neki su odlučili da odu u čamce za spasavanje, a neki još plešu na krovu i čekaju da ih neko drugi spase - kaže predsjednik Udruženja menadžera Slovenije Dejan Turk.

Reforme

Jedna od slovenačkih grešaka je odugovlačenje strukturnih reformi, kažu analitičari.

Ako se potpuno ne reformišu penzioni sistem i tržište rada, sindikalne vođe koje se protive reformama mogu da počnu da uče engleski, poručuju iz vlade, jer će onda pregovarati sa stranim kreditorima o još strožim zahtjevima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana