Slovenačke banke gore i od španskih

Agencije
Slovenačke banke gore i od španskih

Ljubljana - Španske banke su pred propašću zbog 8,7 odsto loših kredita na čije vraćanje više ne mogu da računaju, a slovenačke banke su tu kritičnu granicu odavno prešle i imaju 12 odsto loših kredita.

Pored toga je Nova Ljubljanska banka (NLB), od koje zavisi bar trećina slovenačke privrede, ponovo pred neophodnom dokapitalizacijom, prenosi B92.

Vlasnik NLB-a je još uvijek slovenačka država, a od 1996. godine ova banka već je dokapitalizovana sa 1,3 milijarde evra.

Prošle godine slovenačka država je većinom sama dokapitalizovala NLB sa još 250 miliona evra, a sada slovenački ministar finansija Janez Šušterčič kaže da bi NLB morala da dobije još bar 400-500 miliona evra, ali bi morala da dobije i mnogo više novca da bi ponovo mogla početi normalno da posluje.

Trenutno je u toku jedan od najdetaljnijih pregleda ove banke, a guverner Banke Slovenije Marko Kranjec nada se da će dogovor o dokapitalizaciji NLB-a biti pravovremeno postignut, čime bi ova banka poboljšala svoje bonitete i mogla se nadati da će na međunarodnim tržištima ponovo moći jeftinije da se zadužuje.

Ostaje pitanje gdje će slovenačka država naći investitore zainteresovane da ulože toliki novac u NLB, posebno kada slovenačka država još uvijek ne pokazuje jasnu namjeru da ovu banku konačno proda.

S druge strane je pitanje da li će Slovenija uspjeti ponovo da ubijedi Evropsku komisiju da joj dozvoli ponovnu dokapitalizaciju ove banke i to ne tretira kao inače u EU zabranjenu pomoć države državnim preduzećima, odnosno bankama.

Istovremeno, guverner Banke Slovenije Mirko Kranjec smatra da, ako bi ponovo sama država učestvovala u dokapitalizaciji NLB-a, to ne bi ugrozilo slovenački finansijski sistem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana