Sloboda bivšeg šefa Hipa košta pola miliona evra

Glas Srpske
Sloboda bivšeg šefa Hipa košta pola miliona evra

BEČ - Viši sud u Gracu donio je juče odluku da bivši šef Hipo Alpe Adrija banke Volfgang Kulterer, koji se od sredine avgusta nalazi u istražnom zatvoru, može biti pušten na slobodu uz kauciju od pola miliona evra.

Ovu iznenađujuću odluku u sudu objašnjavaju time da Kulterer ima prebivalište u Austriji i da se do sada uredno odazivao pozivima suda, prenijele su agencije.

Advokati bivšeg bankara, koji se u "aferi Hipo" tereti da je kumovao propasti banke, koju je država Austrija jedva spasila, sada traže finansijere kaucije.

Kultererov advokat Ferdinand Lanker rekao je da je prioritet odbrane da se pronađe novac za slobodu klijenta, koji ne može sam da finansira 500.000 evra kaucije.

- Ovaj iznos najvjerovatnije će dati prijatelji i poznanici - rekao je Lanker.

Drugi advokat bivšeg šefa Hipa Diter Bemdorfer naglasio je da je određena kaucija previsoka, jer ne postoji opasnost od bjekstva njegovog klijenta iz pritvora.

Sud u Gracu nije uvažio ovu žalbu, smatrajući da i dalje postoji opasnost od bjekstva. Iz suda je saopšteno i da više nema opasnosti od uticaja na tok istrage, ako Kulterer bude na slobodi.

Agencije prenose da sud nije bio obavezan da Kultereru ponudi kauciju, jer je to obavezujuće samo za krivična djela za koja je predviđena maksimalna kazna u trajanju do pet godina zatvora, a za djela za koja se tereti bivši bankar kazna bi mogla iznositi do deset godina robije.

Hipo Alpe Adrija banka poslije velikih gubitaka na Balkanu, krajem 2009. godine, prešla je u ruke države Austrije, a okolnosti u vezi sa gubicima trenutno su predmet brojnih istraga.

Obraćanje javnosti

Kultererovi advokati navode da je izlazak iz pritvora preduslov za fer suđenje, te su najavili da će se bivši bankar, čim bude pušten na slobodu, obratiti javnosti i odgovoriti na sva otvorena pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana