Sljedeće godine počinju bušenja u RS

Glas Srpske
Sljedeće godine počinju bušenja u RS

BEOGRAD - Naftna industrija Srbije (NIS), koja je u većinskom ruskom vlasništvu, tokom jeseni bi trebalo da završi prvu fazu istraživanja sirove nafte i gasa u Republici Srpskoj, a sljedeće godine trebalo bi da počne bušenje.

Izjavio je to juče u Beogradu generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko, prenijele su agencije.

- Završićemo prvu fazu tokom ove jeseni, a sljedeće godine počinjemo bušenje u RS. Ali to nije sve, jer smo razradili koncepciju razvoja naše benzinske mreže u RS i već smo kupili prvu benzinsku stancu. Naš cilj je da imamo 20 do 25 benzinskih stanica u Srpskoj - rekao je Kravčenko na konferenciji za novinare.

On je naveo da će se Srpskoj ponuditi i dodatne količine naftnih derivata evropskog kvaliteta.

Vlada RS nedavno je dodijelila koncesiju "Jadran-Naftagasu", zajedničkom preduzeću NIS-a i "Njeftegazinkora" u RS za istraživanje i eksploataciju sirove nafte i gasa na toj teritoriji. Ruske firme "Gazpromnjeft" i "Zarubežnjeft" će, posredstvom svojih kompanija, u Srbiji i RS istraživati i eksploatisati sirovu naftu. Aranžman je napravljen na osnovu istraživanja koja su rađena prije 20 do 30 godina, a koja su tada pokazala da postoje određene količine sirove nafte na ovim prostorima. Predstavnici NIS-a, čiji je većinski vlasnik "Gazpromnjeft", kćerka ruskog "Gazproma i "Njeftegazinkor" ("Zarubežnjeft"), koja je većinski vlasnik Rafinerije nafte u Brodu, u Banjaluci su prošle godine, potpisivanjem memoranduma, ozvaničili osnivanje zajedničkog preduzeća za istraživanje i eksploataciju sirove nafte i prirodnog gasa u RS.

Prema preliminarnim procjenama geoloških rezervi, na teritoriji RS ima oko 50 miliona tona "crnog zlata" koje se može eksploatisati. Vrijednost cijelog projekta je od 130 do 150 miliona dolara, a ranije je najavljivano da bi prva proizvodnja krenula od 2014. godine.

Dobit

Kravčenko je juče izrazio očekivanje da će NIS u ovoj godini ostvariti veću dobit od prošlogodišnje, koja je iznosila 16,5 milijardi dinara (oko 330 miliona maraka).

Kravčenko je naveo niz poboljšanja u finansijskim i proizvodnim rezultatima  NIS-a u 2010. godini u odnosu na 2009, istakavši da je prošlogodišnja dobit od 16,5 milijardi dinara petostruko viša u poređenju sa rezultatima iz 2009. godine, i da je NIS u prošloj godini realizovao investicije vrijedne oko 17 milijardi dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana