Slijedi talas spajanja kompanija

Glas Srpske
Slijedi talas spajanja kompanija

LONDON - "Pfizerovo" potencijalno preuzimanje konkurentskog "Vajeta" za 60 milijardi dolara, moglo bi da pokrene talas spajanja u farmaceutskom sektoru koji se suočava s manjkom novih proizvoda i rastom konkurencije u sektoru generičkih lijekova, objavio je poslovni.hr.

Stručnjaci smatraju da su najveći kandidati za realizaciju novih udruživanja "Merk", "Džonson i Džonson" te "Bristol-Majers".

Izvršni direktori tih kompanija, koje zajedno imaju obezbijeđenih 29 milijardi dolara u gotovini i kratkoročnim investicijama za akvizicije, izjavili su da razmatraju preuzimanja ili spajanja kako bi povećali konkurentnost.

S druge strane, kompanije poput "Glakso Smit Klajna" i "Bajera", smatraju da neće imati velike koristi od velikih akvizicija i agresivnog širenja, već im je glavni cilj da ostvare nekoliko manjih, ciljanih preuzimanja, kako bi povećali dobit.

Ipak, čelnici tih kompanija svjesni su da bi naglim jačanjem "Pfizera" i u slučaju da "Roš" kupi "Gentek", došlo do snažnog jačanja njihovih rivala što bi zasigurno izazvalo reakciju.

- Ako jedan od farmaceutskih giganata napravi prvi korak i ostvari veliku akviziciju, to će pokrenuti pravu lavinu preuzimanja i spajanja u sektoru, no pitanje je ko će prvi probiti led - rekao je izvršni direktor "Glakso Smit Klajna" Andrju Vajti.

Uz pregovore "Pfizera" i "Vajeta", trenutno najviše pažnje pobuđuje moguća prodaja "Merkove" OTC divizije lijekova koji se izdaju bez ljekarskog recepta, a logičan kupac bi prema ocjenama vodećih stručnjaka, mogao da bude francuski "Sanofi-Aventis". Osim francuske kompanije, stručnjaci ne isključuju ni druge potencijalne etablirane kupce za "Merkovu" diviziju, među kojima je i najveći evropski farmacet "Glakso Smit Klajn".

"Krka"

Analitičari sve češće naglašavaju i moguće širenje izraelske "Teve" na evropskom tržištu, koja bi nakon preuzimanja "Bara", uskoro mogla da iskaže interes za slovenačku "Krku" i islandski "Aktavis".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana