Slijedi plaćanje milionske odštete Hercegovina-osiguranju

Glas Srpske
Slijedi plaćanje milionske odštete Hercegovina-osiguranju

SARAJEVO - Zbog jednostranog raskidanja ugovora o osiguranju imovine i lica sa "Hercegovina-osiguranjem" iz 1999. godine mostarske "Hrvatske telekomunikacije" (HT) moraće da isplate 1.287.000 KM glavnice duga, plus zakonsku zateznu kamatu od 1. januara 2002. godine, piše Poslovni portal.ba.

Prema presudi Ustavnog suda BiH, "HT" i "Hrvatska pošta", koji su do 2002. bili jedna kompanija (HPT Mostar), prekršili su ugovor o osiguranju sa "Hercegovina osiguranjem", jer su ga jednostrano raskinuli, bez poštivanja otkaznog roka od tri mjeseca.

Portal.ba navodi da prvim sklopljenim ugovorom iz 1999. godine nije precizirana dužina njegovog trajanja, te je po automatizmu produžavan sve do 6. decembra 2001. godine, kada ga je "HT Mostar" jednostrano raskinuo, ne uvažavajući odredbe ugovora koje navode kako se to može učiniti najkasnije tri mjeseca prije dospijevanja premije.

Do raskida ugovora došlo je u vrijeme borbe za "HT Mostar" između političkih stranaka u zemlji. U spornom periodu generalni direktor "HT"-a bio je Stipe Prlić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana