Slijedi novi talas štrajkova

Glas Srpske
Slijedi novi talas štrajkova

ATINA - Najveći sindikati u Grčkoj pripremaju novi, najveći talas štrajkova u ovoj godini kao odgovor na novi program štednje koji je usvojila vlada.

Dvije najveće sindikalne konfederacije koje okupljaju zaposlene u javnom i privatnom sektoru, odlučili su da 15. juna održe 24-časovni štrajk, javile su agencije.

Dva vodeća sindikata, koji imaju oko dva miliona članova na zajedničkom sastanku, dogovorili su se da protestuju i 21. jula u okviru evropskog dana sindikata. Vodeći sindikati su najavili da će održati proteste i tokom usvajanja vladinog programa štednje koje se očekuje krajem mjeseca.

Vlada je, pod pritiskom MMF-a i evropskih finansijskih institucija, predložila oštre mjere štednje kako bi ispunila preduslove za dobijanje novih kredita za ekonomski oporavak zemlje koja se našla na ivici bankrota.

Predviđeno je dalje smanjenje plata i penzija, povećanje poreza i privatizacija vodećih javnih preduzeća.

U vladi apeluju na sindikate i opoziciju da prihvate nove mjere štednje pošto je to jedini put za izlaz iz dužničke krize kakva se ne pamti u novijoj istoriji Grčke.

Grčka je prošle godine izbjegla bankrot, dobivši zajam od 110 milijardi evra od svojih partnera u zoni evra i Međunarodnog monetarnog fonda, u zamjenu za sprovođenje oštrih mjera štednje i ekonomskih reformi.

Grčka mora da usvoji nove mjere prije nego što iz tog zajma dobije sljedeću, petu tranšu od 12 milijardi evra, za koju se očekuje da bude odobrena početkom jula.

Pritisak na evro

Na svjetskim valutnim tržištima početkom prošle sedmice kurs evra prema dolaru dosegao je najviši nivo za mjesec, ali je krajem sedmice oštro pao zbog nesuglasica u Evropskoj uniji u vezi sa rješavanjem grčke dužničke krize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana