Slijede socijalne posljedice krize

Glas Srpske
Slijede socijalne posljedice krize

LONDON - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) upozorila je na prekomjerni optimizam u vezi sa oživljavanjem svjetske ekonomije, prenio je Tanjug.

Predsjednik EBRD-a Tomas Mirov smatra da se treba čuvati prekomjernog optimizma i upozorava da će socijalne posljedice privredne krize doći sa zakašnjenjem i da će, bez svake sumnje, biti surove, objavile su svjetske agencije.

On je dodao da bi privredno oživljavanje mogli da naruše problemi sa plaćanjem dugova, upozoravajući da će zemlje srednje i istočne Evrope ove godine zabilježiti recesiju i da će gotovo sve privrede tog regiona pasti od četiri do čak 15 procenata, objavila je agencija Blumberg.

EBRD rekordno investira u istočnoevropske banke i firme kako bi pomogao da se ublaži najveće propadanje privrede toga regiona od pada komunizma prije dvije decenije, ukazuju agencije,

Socijalne posljedice ove krize doći će sa vremenskim zakašnjenjem, ali će bez sumnje biti teške, smatra Mirov.

U evropskim ekonomijama koje se razvijaju, mora doći do restrukturalizacije potrošačkih kredita, kao i kredita firmi, kako bi bankrotstva firmi, neplaćene pozajmice i porast nezaposlenosti ostali pod kontrolom, smatra EBRD.

Ta finansijska institucija smatra da neplaćeni krediti u srednjoj i istočnoj Evropi predstavljaju rizik koji "ugrožava finansijsku stabilnost".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana