Slijede nova poskupljenja

Glas Srpske
Slijede nova poskupljenja

BERLIN - Evropska centralna banka (ECB) najavljuje podizanje svoje kamatne stope i to će se najprije odraziti na novčanike potrošača, a od daljih poskupljenja i rasta inflacije neće biti pošteđene ni zemlje jugoistočne Evrope.

Njemački zavod za statistiku zabilježio je u aprilu stopu inflacije od 2,4 odsto, najveću u protekle tri godine, a stručnjaci prognoziraju dalja poskupljenja, prenijela je njemačka medijska kuća Dojče vele.

Stopa inflacije u Njemačkoj prvenstveno je porasla zbog poskupljenja goriva, što su prvo osjetili vozači.

- U ovom trenutku ima mnogo razloga za dalji rast inflacije, a jedan od njih je, na primjer, razvoj političke situacije u Sjevernoj Africi - izjavio je Ralf Zolven iz Komercbanke.

Cijene su u stalnom porastu od jeseni 2010. godine, a sve dok inflacija nije veća od dva odsto, ECB ne vidi opasnost za stabilnost cijena.

Međutim, budući da je inflacija u Njemačkoj prešla tu bolnu granicu, a trend je u porastu, u ECB se polako primećuje "alarmantno raspoloženje".

Sve ukazuje na to da će, zbog sve većeg rizika od rasta inflacije, ECB, koja je zadužena za davanje kredita bankama država Evropske unije, uskoro povećati svoje kamatne stope.

Početkom aprila, kamatna stopa je već podignuta sa jedan na 1,25 odsto, ali tu očigledno neće biti kraj, prenose agencije.

Banke koje budu posuđivale novac od ECB, automatski će povećati stope svojih kredita, što će se opet najprije odraziti na džep potrošača i preduzetnika.

Ovaj rast imaće uticaja i na banke u jugoistočnoj Evropi, koje se najvećim dijelom nalaze u vlasništvu nekih od zapadnoevropskih banaka, a time i na potrošače i preduzetnike.

- Stručnjaci poručuju da će poskupljenja uzeti još više maha i da će nam novčanici na kraju biti još tanji - izjavio je Štefan Volf sa Frankfurtske berze.

Volf je dodao da je to prilično nevjerovatan razvoj, ako se u obzir uzme činjenica da se prije nekoliko mjeseci strahovalo od pada cijena, odnosno deflacije.

- Ali cijene su ipak u stalnom porastu. Ovdje se, prije svega, sa velikom brigom posmatra porast cijene energije - dodao je on.

Najniža stopa

ECB je tokom posljednje dvije godine imala najnižu kamatnu stopu u istoriji od jedan odsto, a svrha joj je bila da podstakne privredu u najvećoj regionalnoj integraciji u svijetu tokom finansijske krize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana