Slavica Injac: Očekujemo smanjenje kamata na kredite

Marina Čigoja
Slavica Injac: Očekujemo smanjenje kamata na kredite

Očekujemo da će u ovoj godini biti smanjene kamate na kredite u bankama u Republici Srpskoj, ali prije toga mora doći i do pada kamata na štednju i na depozite, koje su kod nas visoke, što je stimulativno za štednju, ali i direktno utiče na visinu kamata na kredite.

Rekla je ovo u intervjuu "Glasu Srpske" direktor Agencije za bankarstvo RS Slavica Injac.

- Naše kamatne stope su visoke sa stanovišta mogućnosti za plaćanje privrede i stanovništva, ali su i nešto niže od u odnosu na zemlje u okruženju - kazala je Injac.

* GLAS: Kako ocjenjujete poslovanje bankarskog sektora u RS u prošloj godini? Možete li uporediti stanje u finansijskom sektoru kod nas sa situacijom u zemljama u okruženju?

INjAC: Bankarski sektor Republike Srpske je stabilan i solventan. Prošla godina je bila teška i puna izazova, ali zahvaljujući opreznom poslovanju naših banaka, koje nisu učestvovale u trgovini problematičnim hartijama od vrijednosti na svjetskom tržištu, nisu ni imale gubitaka po tom osnovu. Dolazak krize u realni sektor, banke su prevazišle najvećim dijelom koristeći unutrašnje rezerve, ali i povećanjem kamatnih stopa. Bankarski sektori u okruženju imaju svoje specifičnosti, ali su ostali stabilni što je ohrabrujuće i povećava povjerenje stanovnika i u naše banke.

* GLAS: Iako je evropska međubankarska kamatna stopa (euribor) u prošloj godini bila na minimumu, kamate u RS nisu padale. Može li se reći da su kamate kod nas visoke i ima li mjesta za njihovo sniženje?

INjAC: Presudan uticaj na kamatne stope u bankama kod nas nema euribor, već rizici u poslovanju, cijena novca i ponuda i potražnja na domaćem tržištu novca. Naše kamatne stope su visoke sa stanovišta mogućnosti za plaćanje privrede i stanovništva, ali su i nešto niže u odnosu na zemlje u okruženju.

* GLAS: Može li se ove godine očekivati smanjenje kamata u RS?

INjAC: U ovoj godini očekujemo smanjenje kamata na kredite, ali prije toga mora doći i do pada kamata na štednju i na depozite koje su kod nas visoke, što je stimulativno za štednju, ali i direktno utiče na visinu kamata na kredite.

* GLAS: Kako su poslovale komercijalne banke u RS prošle godine. Koliko banaka je poslovalo pozitivno, a koliko negativno?

INjAC: Za devet mjeseci prošle godine dobit naših banaka je manja za šest odsto u odnosu na isti period godinu ranije. Dvije banke su poslovale sa gubitkom u ukupnom iznosu od 3,5 miliona maraka, uglavnom zbog povećanih rezervacija za potencijalne kreditne gubitke.

* GLAS: Kakva su Vaša očekivanja za domaći bankarski sektor u ovoj godini?

INjAC: Smatram da će banke ove godine biti oprezne prema potencijalnim rizicima, ali će se, s druge strane, boriti i za dobre klijente, jer je velika konkurencija na tržištu. Očekujemo dalji rast štednje zbog povoljnih kamata na štednju, što je izuzetno pozitivno, jer je domaća štednja veoma bitna za stabilnost bankarskog sistema.

Reprogram

* GLAS: Agencija za bankarstvo Republike Srpske donijela je prošle godine Odluku o reprogramu kreditnih obaveza za fizička lica s ciljem ublažavanja posljedica ekonomske krize. Stanovnici kažu da je procedura za odobravanje reprograma komplikovana, te da su zbog toga slabo zainteresovani za ovu uslugu. Kako to komentarišete?

INjAC: Agencija je donijela novu Odluku o privremenim mjerama za reprogram kreditnih obaveza fizičkih i pravnih lica koja se primjenjuje od početka ove godine. Nova Odluka je privremena, odnosi se na period od godinu dana, da bi se i banke i korisnici bankarskih usluga bolje prilagodili na nastale teškoće u poslovanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana