Slaven Dujaković, direktor Agencije za osiguranje RS: Vanredna uprava zaustavila propast Krajina osiguranja

Marijana Miljić
Slaven Dujaković, direktor Agencije za osiguranje RS: Vanredna uprava zaustavila propast Krajina osiguranja

Agencija za osiguranje RS spriječila je dalje propadanje banjalučkog osiguravajućeg društva "Krajina osiguranje" i na raspolaganju je većinskim vlasnicima samo ako imaju legitimne zahtjeve čiji je cilj prosperitet ove osiguravajuće kuće, kaže direktor Agencije za osiguranje Slaven Dujaković.

Naglasio je da je nakon svih problema finansijska situacija u "Krajina osiguranju" znatno povoljnija, ali da će nastaviti da kontrolišu rad ovog društva.

-  Pojačani nadzor nad "Krajina osiguranjem" nastavljen je i u ovoj godini, odnosno nakon prestanka vanredne uprave i početka konsolidacije društva - kazao je Dujaković.

GLAS: Kakva je situacija u "Krajina osiguranju" s obzirom da konstantno pratite njegov rad?

DUJAKOVIĆ: U poređenju sa 2016. godinom kada je u ovo vrijeme, prvi put u RS bila uvedena vanredna uprava u jedno od društava za osiguranje, možemo istaći da je finansijska situacija u "Krajina osiguranju" bolja. Društvo ispunjava zahtjeve u pogledu adekvatnosti kapitala i raspolaže dovoljnim iznosom novca koji će biti preusmjeren za pokriće tehničkih rezervi. Učinjeni su i pozitivni pomaci na uspostavljanju prodajne mreže i normalizaciji poslovanja.

GLAS: Da li Agencija za osiguranje nastavlja sa kontrolisanjem "Krajina osiguranja"?

DUJAKOVIĆ: Agencija je lani, pored kontinuiranog nadzora, obavila i četiri ciljane kontrole "Krajina osiguranja". Jedna od kontrola je obavljena zajedno sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova RS. Pored toga, u okviru Agencije za osiguranje bio je formiran poseban stručni tim, čiji je isključivi cilj bilo kontinuirano praćenje rada osiguravajućeg društva. Pojačani nadzor nad "Krajina osiguranjem" nastavljen je i u ovoj godini, odnosno nakon prestanka vanredne uprave i početka konsolidacije društva.

GLAS: Sa kojim se izazovima susrelo "Krajina osiguranje" od kada su većinski vlasnici postali Naven Agarval i Nete Gupta?

DUJAKOVIĆ: Agencija za osiguranje se susrela sa vrlo specifičnom situacijom u kojoj je nova uprava, koja je preuzela osiguravajuće društvo nakon povećanja kapitala za sedam miliona KM, na razne načine pokušavala da izvuče novac iz "Krajina osiguranja". Uporedo sa tim, čestim izmjenama odgovorih lica u društvu, došlo je do krize upravljanja i blokade rada. To se odrazilo na rasturanje prodajne mreže, smanjenje obima poslovanja i gomilanje obaveza za odštetne zahtjeve i ostale obaveze iz poslovanja, uključujući i plate zaposlenih. Postojala je apsurdna situacija da društvo raspolaže viškom novca i kapitala, a da ne može, tačnije ne želi, da obavlja svoju primarnu funkciju prodaje osiguranja i izmirenja odštetnih zahtjeva. Otežavajuću okolnost predstavljala je činjenica da Zakonom o društvima za osiguranje nisu definisane mjere za prevazilaženje ovakvih situacija.

GLAS: Kakva je bila uloga Agencije za osiguranje u prevazilaženju problema u "Krajina osiguranju"?

DUJAKOVIĆ: Poslije saznanja da je izvršen višemilionski prenos novca društva na tek osnovane firme, Agencija je istog dana ušla u kontrolu. Odmah je vraćen novac na račun društva i zabranjeno raspolaganje cjelokupnom imovinom bez naše saglasnosti. I nakon toga situacija u društvu je nastavila negativno da se razvija, u smislu čestih izmjena direktora, zaključivanja štetnih ugovora i gomilanja obaveza. Zbog toga su dodatno pojačane kontrole pri čemu su izricane mjere od naloga za korekciju akata poslovne politike i usklađivanja statuta, uspostavljanja upravljačke strukture u skladu sa zakonom, ulaganje novca za pokriće tehničkih rezervi do naloga za isplatu odštetnih zahtjeva i drugih obaveza. Kulminacija nezakonitog poslovanja društva nastupila je kada je Agencija došla do saznanja o izvršnoj presudi Okružnog privrednog suda u Trebinju na osnovu tužbe akcionara Agarvala i Gupte kojom je priznat dug društva akcionarima od 5,86 miliona, odnosno 6,45 miliona KM sa kamatama. Izvršnom sudskom presudom bila je ugrožena solventnost društva, te je kao jedina adekvatna mjera u to momentu uvedena vanredna uprava. Uvođenjem vanredne uprave onemogućen je nastavak štetnog djelovanja i daljeg ugrožavanja "Krajina osiguranja". Vanrednom upravom stabilizovano je poslovanje, a kao najvažniju aktivnost ove uprave, treba istaći podnošenje prijedloga  za ponavljanje okončanog postupka na osnovu presude u Trebinju za koju su isticali rokovi. Nakon pozitivnog ishoda i ponovnog vraćanja tužbe u postupak, te u konačnici i povlačenja tužbe, kapital društva više nije bio ugrožen i vanredna uprava je okončana.

GLAS: Da li su sada stvoreni uslovi da "Krajina osiguranje" može stati na noge i početi da bilježi bolje poslovne rezultate?

DUJAKOVIĆ: Agencija može obećati da će i dalje kontrolisati rad društva na objektivan i nepristrasan način, ne ulazeći pri tom u vlasničku strukturu i međusobne odnose akcionara. Osnovni cilj i razlog postojanja Agencije je zaštita osiguranika, korisnika osiguranja i trećih oštećenih lica, te održavanje stabilnosti i razvoj tržišta osiguranja RS, a na vlasnicima i upravi društva je da ostvaruju rezultate uz uvažavanje zakonskih propisa.

GLAS: Da li ste u komunikaciji sa većinskim vlasnicima "Krajina osiguranja" Agarvalom i Gupte?

DUJAKOVIĆ: Agencija sa društvima za osiguranje komunicira prvenstveno sa direktorom kao ovlašćenim licem za zastupanje i Upravnim odborom u zavisnosti od situacije. Iako u prethodnih nekoliko mjeseci nismo imali direktan kontakt sa Agarvalom i Gupte, Agencija i dalje stoji na raspolaganju ovim i svim drugim zainteresovanim stranama ako se radi o legitimnim zahtjevima koji imaju za cilj prosperitet "Krajina osiguranja.

Revizori

GLAS: Revizori su u izvještaju za 2016. godinu naveli da "Krajina osiguranju" nedostaje novca za pokriće tehničkih rezervi i da je sporna njegova likvidnost?

DUJAKOVIĆ: Društvo raspolaže dovoljnim iznosom likvidnog novca koji može biti investiran u sredstva za pokriće tehničkih rezervi. U tom smislu već su preduzete konkretne aktivnosti od strane Agencije za osiguranje i menadžmenta "Krajina osiguranja".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana