“Slatki rat” Srbije i Hrvatske

RTS
“Slatki rat” Srbije i Hrvatske

Beograd - Uredba o privremenoj zabrani izvoza suncokreta, soje i šećerne repe koja je stupila na snagu 6. septembra i traje do kraja godine izazvala je pravi šećerni rat Hrvatske i Srbije, javlja RTS.

Neki hrvatski prerađivači su nezadovoljni jer su, kako kažu, sa proizvođačima u Srbiji unapred ugovorili i platili proizvodnju šećerne repe, a zbog uredbe nisu mogli da je uvezu.

Srpska strana je spremna da napravi izuzetak, ukoliko hrvatske kompanije dostave dokaze o plaćenim avansima.

Hrvatska strana tvrdi da je riječ o 10 ugovora vrijednih 28 miliona evra za 616.000 tona šećerne repe, kažu u Ministarstvu trgovine.

Srpska strana nije imala uvid u osam, navodno plaćenih ugovora za 406.000 tona šećerne repe.

Ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić kaže da u nekim od tih ugovora stoji odredba da se ugovor neće primjenjivati u slučaju više sile ili mjera državnih organa koje se odnose na eventualnu zabranu izvoza.

- Prema tome, jedino rešenje jeste nastavak ovih dogovora, razgovora. S naše strane postoji spremnost pod uslovima o kojima sam govorio. Dakle, da dobijemo dokaze o plaćenim avansima i plaćenim fakturama - rekao Ljajić. 

Predstavnici Hrvatske kažu da se traži rješenje.

Vesna Gantner iz Ministarstva poljoprivrede Hrvatske kaže da je bilo razgovora da bi bilo izuzeća za ono što je ugovoreno i za onaj dio koji je plaćen.

- Na kraju zaključak je da izuzeća u slučaju ove godine neće biti. Sada da primirimo eventualne navode o ratu šećera i nekakvom zaoštravanju. Tako nešto ne dolazi u obzir. Ono što mi težimo i što ćemo realizovati su dobrosusedski odnosi i pomoć ukoliko možemo pružiti Srbiji - rekla je Vesna Gantner.

Hrvatski mediji prenose tvrdnje tamošnjih privrednika da je Srbija prekršila odredbe međunarodnih sporazuma o slobodnoj trgovini.

U Srbiji, pak, tvrde da su sve uradili u skladu sa propisima, a prije odluke o zabrani izvoza obavestili i Evropsku komisiju, čiji predstavnici pokazuju razumijevanje za takav potez.

- Letos je Srbiju pogodila velika suša i srpske vlasti su nam se obratile sa zahtevom da se dozvoli zabrana izvoza nekih proizvoda, ali krajnje oročenih i ograničenih zbog vanrednih okolnosti. Tako da je ova zabrana stupila na snagu. Repa nije izvezena, a vlasti su pereuzele obavezu da će svi stari sporazumi koji su potpisani pre leta biti poštovani - kaže Vensan Dežer, šef Delegacije EU u Srbiji.

Kako RTS saznaje, hrvatski prerađivači, naručioci robe, za sada nisu spremni da daju Beogradu fakture na uvid.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana