Slabosti evra ukloniti sad ili nikad

Glas Srpske
Slabosti evra ukloniti sad ili nikad

BERLIN - Slabosti evra moraju biti uklonjene "sad ili nikad", izjavila je juče njemački kancelar Angela Merkel, uoči ključnog samita Evropske unije o dužničkoj krizi u evrozoni.


- Osnovne slabosti i pukotine u temeljima ekonomske i monetarne unije treba riješiti sad ili nikad. Ako ih riješimo sad, iskoristićemo priliku koju nam pruža ova kriza. U suprotnom, doživjećemo neuspjeh - rekla je ona u obraćanju donjem domu njemačkog parlamenta, Bundestagu, koji je juče glasao za povećanje Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF).

Merkelova je ocijenila da slabosti zajedničke evropske valute mogu biti uklonjene jedino promjenama evropskih ugovora, prenijele su agencije.

- Gdje piše da proces promjene ugovora mora da traje decenijama - istakla je ona i dodala da te promjene nikada nisu izvjesne jer mora da ih podrži svih 27 članica EU.

Njemački kancelar pozvala je privatni sektor da pristane na značajnije smanjenje grčkog duga nego što je prethodno dogovoreno.

Lideri Evropske unije sastali su se juče popodne u Briselu, po drugi put u roku od tri dana, da nastave da "vade kestenje iz vatre". Na stolu su tri ključna instrumenta za pretpostavljeni izlazak iz krize: dogovor o otpisu polovine grčkog duga, dokapitalizacija banaka i povećanje fonda stabilnosti.

Blizu dogovora je stavka o dokapitalizaciji banaka, odnosno o državnom pokrivanju minusa koji će se pojaviti kada se otpiše dio duga.

Najkomplikovaniji dio je o povećanju fonda stabilnosti, koji trenutno iznosi 440 milijardi i ni izbliza ne pokriva pretpostavljene potrebe prezaduženih članica EU. Predviđeno je da se u prvom trenutku fond ojača do jednog biliona evra, a u dogledno vrijeme i do dva. Tu se pogledi Berlina i Pariza razlikuju.

Grčki premijer Jorgos Papandreu kaže da bi samit mogao da okrene situaciju u vezi sa grčkom krizom i pozvao je svoje socijaliste na zajedništvo, a banke da doprinesu rješenju duga.

- Dogovor Evropske unije i banaka trebalo bi da olakša život običnim ljudima - rekao je on o planiranom otpisu grčkog duga. Taj dogovor predviđa smanjenje do 60 odsto nominalne vrijednosti grčkih obveznica.

Kapital banaka

Lideri Evropske unije na samitu u Briselu zatražiće od banaka da povećaju kapital kako bi mogle da podnesu veće gubitke od otpisa grčkog duga, navodi se u nacrtu saopštenja do kojeg je došla agencija AFP.
U dokumentu se navodi se da su "mjere za vraćanje povjerenja u evropske banke hitno potrebne i neophodne u kontekstu jačanja kontrole nad bankarskim sektorom u EU".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana