Slaba prodaja životnog osiguranja

V. K.
Slaba prodaja životnog osiguranja

BANjA LUKA - Iako premija životnog osiguranja u Republici Srpskoj ima stalnu tendenciju rasta, njeno učešće u ukupnoj premiji osiguranja znatno je niže nego u zemljama regiona.

- Stanovnici Srpske, za razliku od regiona, još uvijek nemaju povjerenja u polise životnog osiguranja kao jednog vida namjenske štednje, zbog čega je prodaja ove vrste osiguranja na veoma niskom nivou - kazala je tehnički sekretar u Agenciji za osiguranje RS Karmela Bubnjević.

Ona je dodala da je učešće životnog osiguranja u 2008. godini u RS iznosilo oko sedam miliona maraka, odnosno 5,96 odsto od ukupne premije osiguranja.

- Da je osiguranje u RS znatno ispod nivoa iz okruženja, govore i podaci da je premija životnog osiguranja u Srbiji lani iznosila 12,20 odsto, a u Sloveniji 31,80 odsto - rekla je Bubnjevićeva.

Osnovni razlozi zbog čega je životno osiguranje u RS slabo razvijeno, objašnjava Bubnjevićeva, jeste nizak životni standard stanovnika, te slabo razvijena svijest o značaju i prednostima životnog osiguranja.

U Agenciji za osiguranje RS napominju da će, kao posljedica ekonomskog razvoja i porasta životnog standarda stanovnika RS, doći do porasta ukupne premije, a naročito premije životnog osiguranja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana