Skupi krediti zbog niskog rejtinga

Glas Srpske
Skupi krediti zbog niskog rejtinga

BEOGRAD - Srbija ima izuzetno nizak kreditni rejting i već šest godina ne uspijeva da popravi tu ocjenu, a u goroj poziciji u okruženju su još samo BiH i Albanija, kažu ekonomski stručnjaci, a prenosi RTS.

Zbog niskog kreditnog rejtinga zajam novca u Srbiji je skup, bez obzira na to da li se pozajmica uzima u svojstvu građanina, firme ili države u zemlji ili inostranstvu.

Za kreditni rejting Srbija je ocijenjena sa "dva B minus" i za sedam ocjena je lošija od najrazvijenijih zemalja, koje su ocijenjene sa "tri A".

U Narodnoj banci kažu da je dobro bar to što u vrijeme velike ekonomske krize kreditni rejting nije smanjen, kao što se desilo Grčkoj, Rumuniji, Mađarskoj i Bugarskoj.

- To je ocena stanja ekonomije i ne smatra se investicionim, već spekulativnim nivoom rejtinga - kažu stručnjaci, upozorivši da je najgore to što Srbija već šest godina ne uspijeva da popravi tu ocjenu.

Stručnjak za međunarodne finansije Marko Malović kaže da je to prihvatljivo nepovoljan kreditni rejting, što je, kako je naveo, više "spekulativna destinacija".

- Kao da nemamo dovoljno vremena i daha da sprovedemo sve makroekonomske reforme koje bi povećale proizvodno-izvozni kapacitet, zarađivačku moć i otplatnu sposobnost, a to je ono što je potrebno za dugoročno poboljšanje međunarodnog kreditnog rejtinga - kaže Malović.

Uz to, šanse da Srbija uskoro dobije bolju ocjenu gotovo su nikakve, jer se jedino može očekivati da se poboljšaju kratkoročni izgledi. Oni su sada ocijenjeni kao stabilni, a sljedeća stepenica bila bi da su pozitivni.

- U međuvremenu faktori koji su nastupili spolja, drastičan skok nafte i rizik da će skočiti na 200 dolara, stvaraju uslove za rastuće inflatorne pritiske u Srbiji, a sa druge strane predizborna godina i kontekst ekspanzivne javne potrošnje samo još više daju povoda da agencije zadrže dozu skepse i ne koriguju taj rejting - kaže ekonomista Đorđe Đukić.

Srbija je, prema tim ocjenama, jedna od najlošije rangiranih evropskih država, uglavnom ispred BiH, ponekad i ispred Albanije. 

Mjerila

Ni prema drugim mjerilima međunarodnih finansijera Srbija ne prolazi bolje - po konkurentnosti je na 96. od 139 mjesta, po ekonomskim slobodama na 101. od 179 rangiranih, a po kriterijumu lakoće poslovanja Svjetska banka je Srbiju smjestila na 89. mjesto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana