Skokovi sa ćuprije atrakcija za turiste

Radoje Tasić
Skokovi sa ćuprije atrakcija za turiste

VIŠEGRAD - Višegrad će i ovo ljeto biti domaćin brojnih kulturno-sportskih manifestacija koje će u ovaj grad privući turiste. U prvoj polovini jula održaće se "Moto-reli 2009", višegradska regata na Drini, a posebna atrakcija i ove godine biće skokovi sa višegradske ćuprije.

Moto-klub "Power" iz ovog grada 2. jula ugostiće učesnike pete etape Šestog turističkog "Moto-relija 2009" koji se vozi putevima Srbije. U Višegrad će tada stići oko 200 motorista iz 50 gradova Srbije, a jedini grad u Republici Srpskoj i BiH koji će ovi motoristi posjetiti je upravo grad na Drini i Rzavu. Učesnici ovog relija, koji polazi iz Velike Plane, obići će poznate turističke destinacije u Višegradu kao što je Višegradska banja, ćuprija na Drini i manastir u Dobrunu.

Promociji višegradskog turizma sigurno će doprinijeti i održavanje četvrte višegradske regate na Drini koja se organizuje pod sloganom "Zajedno za čistiju i ljepšu Drinu".

- Očekujemo veliki broj ljubitelja zelenooke ljepotice Drine i njihovih plovila na regati koja kreće ispod svodova Mosta Mehmed-paše Sokolovića i vozi se kanjonom Drine prema Žepi - kaže predsjednik Ekološkog udruženja "Drin-tim" Dobrivoje Stanojević.

Vlasnici kajaka, čamaca, plovnih platformi, brodića i brodova dužni su da se pridruže ekološkoj akciji prikupljanja plutajućeg otpada i čišćenja obala Drine.

Posebna atrakcija za goste Višegrada i brojne turiste koji iz Srbije prolaze automobilima na putu za Jadransko more i ove godine biće manifestacija "Skokovi sa višegradske ćuprije".

- Na ovoj turističko-sportskoj manifestaciji najavljeno je učešće 25 najboljih skakača u vodu iz Mostara, Konjica, Podgorice, Užica, Kragujevca, Sombora, Beograda, Novog Sada, Banje Luke i Mojkovca. Skokovi "lasta" sa sofe ćuprije na Drini su prava atrakcija i za one koji skaču i za gledaoce sa obala, samog mosta ali i sa desetina plovnih objekata koji čine dekor ovog veličanstvenog događaja - kaže direktor Turističke organizacije Višegrad Olivera Todorović.

Dobrun

Rijeke vjernika i turista i ove godine slivaju se i u portu manastira Uspenija presvete Bogorodice u Dobrunu gdje mogu da posjete i Muzej Prvog srpskog ustanka, muzej dabrobosanskih mitropolita, Karađorđev konak i njegov spomenik. Odnedavno su za turiste otvorene i kapije novosagrađenog metoha manastira Dobrun u Draževini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana