Skoko: Za postrojenje za prečišćavanje uglja potrebno godinu i po

Srna
Skoko: Za postrojenje za prečišćavanje uglja potrebno godinu i po

GACKO - Jedan od strateških ciljeva Rudnika i termoelektrane /RiTE/ “Gacko” je da se instalira postrojenje za prečišćavanje uglja i već se ušlo u prvu fazu tog projekta, ali da je za izgradnju ovog postrojenja potrebno više od godinu i po dana, izjavio je Srni vršilac dužnosti direktora RiTE “Gacko” Maksim Skoko.

On ističe da je ključni problem prekomjerne emisije čestica iz dimnjaka i termoelektrane “Gacko” nedovoljan kvalitet uglja i rade šta mogu na smanjenju posljedica ovog problema, a u krajnjem slučaju jedno od rješenja može da bude i zaustavljanje proizvodnje.

Skoko je napomenuo da problem nedovoljnog kvaliteta uglja, datira od decembra, kada se dio rudnika gdje se nalazi najkvalitetniji ugalj, našao pod vodom, navodeći da se od februara ta voda ispumpava ovog dijela ležišta. On očekuje da će se tek za mjesec, dva doći do uglja iz tog kvalitetnijeg ležišta.

On kaže da pokušavaju riješiti problem prekomjerne emisije čestica, ali da su poteškoće sa kvalitetom uglja evidentnem jer se prilikom njegovog sagorijevanja oslobađaju enormne količine pepela koje ne uspijevaju otpremiti kako bi željeli, zato što kapaciteti sistema za otpremanje pepela uopšte nisu planirani za ovakav kvalitet uglja.

“Krajnja instanca rješavanja ili nerješavanja tog problema može da bude i zaustavljanje proizvodnje u nekom momentu, kako bi u periodu dok elektrana ne radi pokušali da otpremimo dio pepela iz bunkera elektrofiltera”, objasnio je Skoko.

On je podvukao da uzrok problema sa prekomjernom emisijom čestica nije kvar elektrofilterskog postrojenja, već kvalitet uglja, te dodao da rješavanje ovog problema neće biti brzo, ali da se radi na smanjenju posljedica prekomjerne emisije čestica koliko je to moguće.

“Nećemo čekati tih godinu i po dana, već ćemo u ovom remontu preduzeti neke mjere. Do remonta ćemo nastojati da smanjimo uticaj prekomjerne emisije čestica, čak i po cijenu da u određenim momentima zaustavimo proizvodnju”, rekao je Skoko.

On je izrazio zadovoljstvo pogonskom spremnošću termoelektrane, te naglasio da je u ovoj godini uspjela da proizvede 96 odsto od planiranog obima proizvodnje električne energije.

“To je 551 gigavat čas, od ukupno planiranih 1.513 za ovu godinu”, kaže Skoko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana