Skočio budžetski deficiti Sjedinjenih Američkih Država za 2008.

Glas Srpske
Skočio budžetski deficiti Sjedinjenih Američkih Država za 2008.

VAŠINGTON - Deficit saveznog budžeta SAD je skočio na 454,8 milijardi dolara pošto su propast tržišta nekretnina i nastojanja za sprječavanje finansijskog kraha podigli državne rashode na najviši nivo u istoriji.

Deficit za budžetsku 2008. godinu, završenu 30. septembra, više nego dvostruko je premašio deficit od 161,5 milijardi dolara iz budžetske 2007. godine.

Ekonomisti predviđaju znatno gore cifre za iduću godinu kada budžet praktično pogode troškovi vladinog spasavanja banaka i kada stignu teška vremena za privredu.

Neki analitičari smatraju da budžetski deficit može lako premašiti 700 milijardi dolara što će biti strahovit izazov za sljedećeg predsjednika SAD.

Administracija je rekordni ovogodišnji deficit pripisala nizu privrednih teškoća. Dugotrajno opadanje prometa nekretnina je naglo oborilo privredni rast i podiglo nezaposlenost što je oborilo poreski prihod.

Mnogi ekonomisti smatraju da SAD neće uspjeti da umaknu recesiji čak i ako uspje vladin program za spas banaka ubacivanjem 700 milijardi dolara u njihove kase kako bi ponovo davale kredite privredi.

Apel

Britanski premijer Gordon Braun apelovao je juče da se evropski lideri ujedine u rješavanju problema koji stoje iza finansijske krize i objavio da su nedavne akcije doprinijele stabilizaciji tržišta.

Braun je na konferenciji za novinare uoči početka Samita lidera zemalja EU rekao da je okončana "prva faza" krize, ali da nema vremena za opuštanje.

- Vjerujem da je prva faza bila stabilizacija finansijskog sistema. Vjerujem da sada moramo da krenemo u drugu fazu, kako bismo obezbijedili da se više ne ponove problemi u finansijskim sistemima koji potiču iz Amerike - rekao je britanski premijer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana