Sklopljeni ugo­vo­ri o au­kci­ji tre­zor­skih za­pi­sa

Marina Čigoja
Sklopljeni ugo­vo­ri o au­kci­ji tre­zor­skih za­pi­sa

BANjALU­KA - Mi­nis­tar­stvo fi­nan­si­ja RS zaključi­lo je ju­če ugo­vo­re sa Banjalu­čkom ber­zom i Cen­tral­nim re­gis­trom har­ti­ja od vri­je­dnos­ti ko­ji­ma se ure­đu­ju me­đu­so­bni odno­si kod au­kci­je i re­gis­tra­ci­je tre­zor­skih za­pi­sa RS.

U sa­op­štenju Mi­nis­tar­stva is­ti­če se da je ugo­vo­ri­ma pre­dvi­đe­no održa­vanje au­kci­je tre­zor­skih za­pi­sa po­sred­stvom au­kcij­ske pla­tfor­me ber­zan­skog sis­te­ma trgo­vanja.

Po­red čla­no­va ber­ze, au­kci­ji će pris­tup ima­ti i dru­gi di­rek­tni uče­sni­ci re­gis­tro­va­ni kod Mi­nis­tar­stva fi­nan­si­ja, a to su Cen­tral­na ban­ka BiH, In­ves­ti­ci­ono-ra­zvoj­na ban­ka RS, Druš­tvo za upravljanje Pen­zij­skim re­zer­vnim fon­dom RS, ban­ke, druš­tva za osi­gu­ranje, mi­kro­kre­di­tna druš­tva, druš­tva za upravljanje in­ves­ti­ci­onim fon­do­vi­ma, odno­sno do­bro­voljnim pen­zij­skim fon­do­vi­ma.

- Re­gis­tra­ci­ja emi­si­je tre­zor­skih za­pi­sa i njiho­vog pro­me­ta na se­kun­dar­nom trži­štu vrši­će se u skla­du sa Ure­dbom o uslo­vi­ma, pos­tup­ku emi­si­je i ele­men­ti­ma pri­mar­nog trži­šta tre­zor­skih za­pi­sa, pro­pi­si­ma o trži­štu har­ti­ja od vri­je­dnos­ti, kao i akti­ma Cen­tral­nog re­gis­tra har­ti­ja od vri­je­dnos­ti - na­vo­di se u sa­op­štenju.

Do­da­je se da je zaključi­vanjem ugo­vo­ra re­ali­zo­van još je­dan ko­rak u stva­ranju uslo­va za na­javljene emi­si­je krat­ko­ro­čnih har­ti­ja od vri­je­dnos­ti Re­pu­bli­ke Srpske.

- Cilj emi­to­vanja tre­zor­skih za­pi­sa je kon­so­li­do­vanje i dalji ra­zvoj trži­šta har­ti­ja od vri­je­dnos­ti i fi­nan­sij­skog se­kto­ra Re­pu­bli­ke Srpske, te u skla­du sa me­đu­na­ro­dnom pra­ksom ja­vnih fi­nan­si­ja, uvo­đenje no­vog fi­nan­sij­skog in­stru­men­ta za po­de­ša­vanje go­to­vin­skih to­ko­va budžeta - is­ti­če se u sa­op­štenju.

Tre­zor­ski za­pi­si pred­stavljaće prve fi­nan­sij­ske in­stru­men­te trži­šta nov­ca, emi­to­va­ne u skla­du sa Za­ko­nom o za­du­ži­vanju, du­gu i ga­ran­ci­ja­ma RS i pro­pi­si­ma ko­ji­ma se ure­đu­je budžet­ski sis­tem Srpske.

- Uva­ža­va­ju­ći kvan­ti­ta­ti­vna ogra­ni­čenja krat­ko­ro­čnog za­du­ži­vanja ut­vrđe­na ovim za­ko­ni­ma, Na­ro­dna skup­šti­na RS do­ni­je­la je Odlu­ku o krat­ko­ro­čnom za­du­ži­vanju Re­pu­bli­ke Srpske emi­si­jom tre­zor­skih za­pi­sa u 2011. go­di­ni, u izno­su do 65 mi­li­ona KM - is­ti­če se u sa­op­štenju i do­da­je da će u idu­ćem pe­ri­odu bi­ti ut­vrđen plan održa­vanja au­kci­ja za 2011. go­di­nu.  

Ka­ma­te

Odlu­kom o krat­ko­ro­čnom za­du­ži­vanju Re­pu­bli­ke Srpske emi­si­jom tre­zor­skih za­pi­sa pre­dvi­đe­no je da ka­ma­tna sto­pa na tre­zor­ske za­pi­se izno­si 4,45 od­sto plus euri­bor, a rok do­spi­je­ća je ma­ksi­mal­no je­dna go­di­na.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana