Sjedište Banke Srpske na prodaju za 10,62 miliona

Marijana Miljić
Sjedište Banke Srpske na prodaju za 10,62 miliona

Banjaluka - Likvidacioni upravnik Banke Srpske Petar Mićić zakazao je za 28. decembar drugu licitaciju za prodaju imovine ove banke, a na dobošu će se naći i njeno sjedište u Banjaluci.

Vrijednost atraktivne poslovne zgrade u banjalučkom naselju Borik procijenjena je na 10,34 miliona, a opreme u njoj na 347.363 marke. Na licitaciji će se naći i pet bankomata vrijednih 53.500 i četiri mašine za brojanje novca čija je vrijednost procijenjena na 17.990. Pred kupcima je i mašina za pakovanje novca čija je početna cijena 2.000 i mašinu za vezivanje novca koja košta 700 KM. Na licitaciju ide i elektronska tabla za kursnu listu, telefon-faksovi, projektor sa platnom, kalkulatori i uređaji za plastifikaciju.

Mićić očekuje da će na licitaciji prodati kompletnu ili bar dio ponuđene imovine.

- Javni pozivi za prodaju biće raspisivani u kontinuitetu sve dok ne unovčimo kompletnu imovinu. Koliko će taj postupak trajati ne zavisi samo od nas već i od zainteresovanosti potencijalnih kupaca. Nastajaćemo da imovinu Banke Srpske prodamo po što je moguće višoj cijeni pazeći na transparentnost i zakonitost postupka - rekao je Mićić.

Pravo učešća u javnoj prodaji imaju fizička i pravna lica koja uplate depozit od deset odsto od početne cijene imovine ponuđene na prodaju. Ovo je prva licitacija na kojoj je na prodaju ponuđena imovina Banke Srpske u RS. Na prvoj licitaciji održanoj početkom mjeseca od deset ponuđenih poslovnih prostora i zgrada u FBiH, nove vlasnike su dobile četiri. Riječ je o nekretninama Una banke, čiji je vlasnik Banka Srpske. Prodate su zgrade sa opremom u Bosanskoj Otoci i Cazinu, poslovni prostori u Bužimu i Velikoj Kladuši, te oprema i ostala pokretna imovina, a od prodaje je inkasirano 1,29 miliona KM.

Agencija za bankarstvo donijela je 27. aprila rješenje o oduzimanju dozvole za rad Banci Srpske zbog negativnog kapitala banke. Privremena uprava u Banci Srpske uvedena je 16. novembra prošle godine zbog neizvršavanja naloga koje je Agencija za bankarstvo stavila na sto njene uprave i pada kapitala ispod zakonskog minimuma. Tada je blokirano 149,5 miliona maraka depozita klijenata Banke Srpske, a od tog iznosa isplaćeno je oko 55 miliona za koje je garantovala Agencija za osiguranje depozita BiH. Novac su dobili depozitari koji su u banci imali do 50.000 KM. Deponenti sa većim iznosima biće namireni od prihoda ubranih prodajom imovine banke i naplatom kredita, ali je teško očekivati da će im biti isplaćen sav novac koji su imali u Banci Srpske.

Imovina ponuđena na prodaju

Zgrada i oprema - 10,62 miliona KM

Bankomati - 53.500 KM

Mašine za brojanje novca - 17.990 KM

Mašina za pakovanje novca - 2.000 KM

Mašina za vezivanje novca - 700 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana