Sistematizacija, pa povećanje plata

Marina Čigoja
Sistematizacija, pa povećanje plata

BANjALUKA - Predstavnici Rafinerije ulja Modriča i "Nestro Petrola" potpisali su juče sa predstavnicima sindikata ovih preduzeća kolektivni ugovor kojim je predviđena sistematizacija radnih mjesta, a po njenom završetku i povećanje plata svim zaposlenima za sedam odsto.

Kolektivni ugovor primjenjivaće se od 1. aprila, a stupio je na snagu danom potpisivanja.

Predsjednik Sindikata udruženih radnika energetike RS Dušan Vrhovac rekao je da su došli do usaglašenog teksta kolektivnog ugovora.

- Konačno su uređeni odnosi između radnika i poslodavca. Prvi put u ovom sektoru cijenu rada utvrđuju sindikat i poslodavac. Prvi put u ovom sektoru uvedena je praksa da se i rad vikendom radnicima dodatno plaća. To plaćanje biće deset odsto, što do sada nije bilo - naglasio je Vrhovac.

Dodao je da je ovim ugovorom riješeno i pitanje otpremnina.

- U pregovorima u naftnom sektoru postigli smo dogovor da svaki radnik koji bude proglašen tehnološkim viškom dobije šest prosječnih plata plus pola plate za svaku godinu radnog staža - kazao je Vrhovac i dodao da je rukovodstvu ostavljena mogućnost dogovornih ili stimulativnih otpremnina tamo gdje se nađe zajednički interes.

- Najniža cijena rada danas potpisana iznosi 145 maraka. Koeficijenti u "Petrolu" i "Modriči" biće veći nego do sada - istakao je Vrhovac.

On je naglasio da je trenutno prosječna plata u naftnoj industriji između 750 i 800 maraka.

Direktor "Optima grupe" Jurij Belov rekao je da je sindikat dao poslodavcu određeno vrijeme za sprovođenje sistematizacije radnih mjesta, a da se poslodavac obavezao da po završetku sistematizacije poveća plate za sedam odsto svim zaposlenim.

- Dodatnih pet odsto dobiće zaposleni za dodatni rad, dok će još deset odsto dobiti radnici koji rade za vikend - istakao je Belov.

On je rekao da je poslodavac po preuzimanju ovih preduzeća zatekao višak radnika, ali nije precizirao koliki je trenutno višak.

Rafinerija Brod

Radnici Rafinerije nafte u Brodu održali su juče u krugu preduzeća jednočasovni štrajk upozorenja zbog kršenja kolektivnog ugovora.

Predsjednik Sindikata Rafinerije Danilo Broćilo rekao je da radnici Rafinerije nisu potpisali kolektivni ugovor jer oni, za razliku od "Petrola" i Rafinerije Modriča, imaju pojedinačni kolektivni ugovor koji je potpisan 2008. godine.

- Ne primjenjuje se najniža cijena rada, koja prema kolektivnom ugovoru iznosi 44 odsto od najniže plate u Srpskoj. Nudimo poslodavcu da uskladi naš kolektivni ugovor sa ovim i onda ćemo ga potpisati - rekao je Broćilo i dodao da će, ukoliko poslodavac ne prihvati zahtjeve radnika, štrajk biti intenziviran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana