Sistem kvaliteta uvode 73 preduzeća

Marina Čigoja
Sistem kvaliteta uvode 73 preduzeća

BANjALUKA - Predstavnici Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske potpisali su juče sa 73 mala preduzeća ugovore o dodjeli sredstava za uspostavljanje sistema kvaliteta, čija je vrijednost 450.000 maraka.

Pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva RS Milan Cvijić rekao je na konferenciji za novinare u Banjaluci da se na Javni poziv Ministarstva za dodjelu sredstava za uvođenje sistema kvaliteta prijavilo 117 preduzeća, od kojih su 73 zadovoljila tražene kriterijume.

- Cilj ovog, šestog zaredom poziva, jeste da preduzeća ispune uslove za uvođenje standarda ISO 9001. Odobrenim sredstvima preduzeća će sufinansirati troškove angažovanja konsultanata na uspostavljanju sistema kvaliteta - kazao je Cvijić.

On je rekao da su preduzeća dobila od 5.000 do 8.000 maraka.

- Za ovih šest godina, koliko već pomažemo preduzetnicima da u svoje firme uvedu sistem kvaliteta, finansirana su 352 preduzeća, a ukupno je dodijeljeno 2.425.000 maraka - kazao je Cvijić i dodao da je uslov za dobijanje sredstava bio da firma pozitivno posluje najmanje dvije godine, da se bavi proizvodnjom, da je izvozno orijentisana i da uredno plaća sve obaveze.

- Preduzeća su potpisivanjem ugovora o dodjeli sredstava preuzela obavezu da za godinu uspostave sistem kvaliteta i da nam dostave sertifikat - kazao je Cvijić.

Direktor derventskog preduzeća "Metal tehnologija", koje je dobilo 8.000 maraka, Dušan Stanković, rekao je da je ovo veliki podsticaj za dalji rad.

- Iako smo još relativno mlada firma i imamo mali broj zaposlenih, godišnje izvezemo proizvoda za tri do četiri miliona maraka - kazao je Stanković i dodao da najveći dio proizvoda bude plasiran u Italiju, Njemačku, Mađarsku i Austriju.

Direktor preduzeća "Optel" iz Banjaluke Aleš Majkić rekao je da će uvođenje sistema kvaliteta sigurno povećati obim izvoza ove firme.

Direktor "Rudnika Boksit" iz Mrkonjić Grada Duško Popadić istakao je da se nada će dobijanje sertifikata o kvalitetu olakšati rad firme i pronalazak partnera u inostranstvu.

CE znak

Milan Cvijić je rekao da je od 73 preduzeća sa kojima je potpisan ugovor njih osam dobilo sredstva za stavljanje CE znaka na proizvod.

- To je znak usklađenosti sa evropskim normama i standardima i jako je bitan za izvoz proizvoda. On podrazumijeva da preduzeća imaju uređen sistem kvaliteta - kazao je Cvijić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana