Siromasi sa jahtom i ferarijem

Glas Srpske
Siromasi sa jahtom i ferarijem

RIM - Ako je suditi prema poreskim prijavama, Italijani koji posjeduju automobile marke "ferari", jahte duge 20 metara, pa čak i helikoptere, žive ispod granice siromaštva.

U Italiji su poreski službenici, dan prije Nove godine, sproveli akciju koja je dovela do nevjerovatnih saznanja - gotovo svaki treći građanin koji posjeduje luksuzne automobile u posljednje dvije godine mjesečno je zarađivao 1.800 evra bruto. Postavlja se pitanje koliko onda godina treba jednom takvom građaninu da "uštedi" za jedan skupocjeni automobil, prenosi "Dojče vele".

U radnjama, hotelima i restoranima, u kojima su poreski službenici u mondenskom skijaškom centru Kortina d Ampeko, dan pred Novu godinu, bilježili nivo prodaje, zarada je bitno povećana. Restorani su bilježili dvostruko veću zaradu od prethodnog dana i trostruko veću od istog dana prošle godine. U luksuznim buticima prodaja je bila učetvorostručena.
Vlasnici radnji, hotela i restorana u kojima je sprovedena racija ogorčeni su i govore o "policijskoj državi", a pobunili su se i predstavnici stranke Silvija Berluskonija. Oni ne žele da se "privredno čudo" dovodi u pitanje.

Međutim, stanje koje je na vidjelo iznijela racija, isto je kao i u velikom broju gradova u Italiji.
Kada bi se o stanju u Italiji sudilo prema procjeni poreskih prijava, ispostavilo bi se da veliki broj građana živi ispod linije siromaštva. Tako vlasnici diskoteka, restorana i prodavnica nakita "ne zarađuju dovoljno za život", ali zato mnogi od njih posjeduju skupocjene jahte, idu na put oko svijeta i ručavaju u luksuznim restoranima.

Ljudi koji godišnje ne zarađuju više od 20.000 evra posjeduju više od 42.000 luksuznih jahti.

Prošle godine je u Italiji kupljeno više od 200.000 automobila koji koštaju više od 100.000 evra, a postavlja se pitanje kome su prodati kada samo 72.000 Italijana to sebi može da dozvoli.

U ovom računu matematika, očigledno, ne igra baš veliku ulogu. Kako bi inače moglo da se objasni da svaki četvrti Italijan, koji zarađuje manje od 20.000 evra godišnje, posjeduje helikopter ili čak avion.

Poneki od vlasnika luksuznih automobila i jahti nisu siromašni nego su samo zaboravili da su bogati. Poput stomatologa iz Firence koji je "previdio" da prijavi oko šest miliona evra. Ili trgovca iz Bergama koji se nije sjetio da posjeduje pet kuća kada je zatražio pomoć za školovanje djece, koju država dodjeljuje siromašnim porodicama.
Međutim, da li je moguće da je svaki četvrti Italijan ponešto zaboravio da prijavi kada je potpisao da ne posjeduje novac, štednu knjižicu, imovinu i slično.

Monti

Novi italijanski premijer Mario Monti namjerava da istraži i promijeni situaciju. Monti vjeruje da je moguće da država dobije 120 milijardi evra od zaboravnih poreskih obveznika. To je mnogo novca. Sa njim bi Italiji bilo potrebno samo nekoliko godina da zaboravi na dugove, navodi "Dojče vele".
Doduše, posljedice nove politike će za poneke Italijane biti veoma drastične. Tako će ubuduće čak i bračni parovi koji žele da se razvedu morati da budu u dobrim odnosima. U suprotnom, njihova imovina biće detaljno istražena i predata poreskoj upravi na ispitivanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana