Siniša Pepić: Bankarski sektor RS i FBiH stabilan

Marina Čigoja
Siniša Pepić: Bankarski sektor RS i FBiH stabilan

Bankarski sektor Republike Srpske i Federacije BiH najmanje je pogođen aktuelnom krizom i poslije prvih udara u posljednjem kvartalu prošle godine, u prvoj polovini 2009. godine, bilježi oporavak i postepeno povećanje aktivnosti na tržištu.

Rekao je ovo u intervjuu za "Glas Srpske" direktor glavne filijale Banja Luka Rajfajzen banke Siniša Pepić.

- Rajfajzen banka oduvijek je imala opreznu politiku kreditiranja, što je učinilo da izazov u vidu svjetske ekonomske krize dočekamo spremno i bez bojazni za našu likvidnost i stabilnost - istakao je Pepić.

* GLAS: Kako ocjenjujete trenutnu situaciju u bankarskom sektoru u RS? Koliko je kriza uticala na ovaj sektor RS?
PEPIĆ: Kriza se svakako osjetila na bankarskom tržištu RS, a to su isti oblici kao i u okruženju te se uglavnom odnose na ograničen pristup kapitalu na međunarodnim tržištima uz povećanje cijena sredstava, s tim što zasigurno možemo reći kako je bankarski sektor RS i FBiH najmanje pogođen aktuelnom krizom te poslije prvih udara u posljednjem kvartalu prošle godine, u prvoj polovini 2009. godine, bilježi oporavak i postepeno povećanje aktivnosti na tržištu.

* GLAS: Na koji se način Rajfajzen banka suočava sa trenutnim ekonomskim problemima?

PEPIĆ: Oduvijek smo imali opreznu politiku kreditiranja, što je učinilo da ovaj izazov dočekamo spremno i bez bojazni za našu likvidnost i stabilnost. S obzirom na otežan pristup sredstvima na međunarodnom finansijskom tržištu, akcenat smo stavili na domaće izvore finansiranja, što podrazumijeva i raznoliku ponudu štednih proizvoda.

* GLAS: Koliko su mjere Vlade RS doprinijele stabilnosti bankarskog sektora u RS?

PEPIĆ: Mjere Vlade RS su blagovremeno donesene i ozbiljno su shvaćene od strane svih nivoa vlasti i njenih partnera, a za to je dokaz između ostalog i pozitivna ocjena MMF. Ono što se očekuje od Vlade RS, a gdje banke svakako vide doprinos stabilnosti, jeste realizacija strateških investicija, prije svega realizacija ugovora sa Štrabagom koji bi trebao da angažuje resurse privrede RS i stvori nova radna mjesta.
* GLAS: Povjerenje građana u banke bilo je poljuljano krajem prošle godine kada su građani masovno povlačili depozite iz banaka. Da li je Rajfajzen banka imala tih problema?
PEPIĆ: Rajfajzen banka je svakako podijelila sudbinu svojih konkurenata na tržištu u oktobru prošle godine kada su zabilježene ishitrene reakcije pojedinih klijenata koji su željeli prijevremeno razročiti svoje depozite. Svim klijentima koji su zahtijevali prijevremenu isplatu depozita je to bilo i omogućeno u skladu sa ugovornim obavezama, a sama činjenica kako banka ni u jednom momentu nije imala ugroženu likvidnost govori o njenoj stabilnosti i opravdanosti povjerenja klijenata. U prvih šest mjeseci Glavna filijala Banja Luka koja opslužuje najveći broj klijenata u RS bilježi konstantan neto rast depozita stanovništva.

* GLAS: Koliko ste u prvoj polovini godine odobrili kredita?
PEPIĆ: Područje Glavne filijale Banja Luka u oročenoj štednji na nivou banke učestvuje sa 22,1 odsto, dok u kreditnom portfelju zauzima oko osam odsto.

* GLAS: Koje pogodnosti nudi Rajfajzen banka svojim klijentima?
PEPIĆ: Rajfajzen banka je na tržište uvela novi proizvod - "paket računa", čime se više bankarskih i nebankarskih usluga pakuje u jedinstven proizvod sa jedinstvenom naknadom. Ovim će klijenti za naknade po svim uslugama obuhvaćenim paketom mjesečno odvajati i do 50 odsto manji iznos nego što su to činili ranije kada su se one plaćale pojedinačno. Korisnici paketa, simboličnih naziva "klasik" i "trendi", mogu biti svi klijenti koji platu primaju putem debitnih kartica Rajfajzen banke. Takođe, velika zainteresovanost stanovništva je za naš akcijski štedni proizvod Bonus štednja, zbog čega smo akciju produžili do kraja jula. To je poseban vid oročene štednje u KM i EUR valuti, koja, pored redovne kamate, u zadnjem mjesecu oročenja donosi i dodatni bonus od 10, 20 ili 30 odsto.

Nagrade

GLAS: Rajfajzen banka nedavno je dobila tri "Zlatna BAM-a", nagradu koju dodjeljuje finansijsko-poslovni magazin "Banke u BiH" najuspješnijim bankama. Vaš komentar?
PEPIĆ:Pored priznanja koje nam svakodnevno daju naši klijenti, poslujući sa nama, od velikog značaja su nam kako međunarodna, tako i domaća priznanja. "Zlatni BAM" dodijeljen nam je za banku sa najvećom aktivom, najvećim ukupnim kapitalom i najvećim dioničkim kapitalom. Nagrada potvrđuje ispravnost naše strategije, a mi je doživljavamo i kao priznanje svim našim klijentima, koji nam ukazuju svoje povjerenje i lojalnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana