Sijemo sjeme nove finansijske krize

Glas Srpske
Sijemo sjeme nove finansijske krize

VAŠINGTON - Investitori širom svijeta pozajmljuju dolare da bi kupovali imovinu, uključujući akcije i sirovine, čime stvaraju ogromne "imovinske mjehure" koji siju sjeme nove finansijske krize, upozorio je profesor Univerziteta u Njujorku Nurijel Rubini, koji je predvidio i sadašnju finansijsku krizu, prenosi Tanjug.

Rubini je rekao da "svi igraju istu igru i ta igra postaje opasna", te da nije nemoguće da dođe do izbijanja nove ekonomske krize u svijetu.

- Postoji rizik da sijemo sjeme sljedeće finansijske krize. Ovaj "imovinski mjehur" uopšte nije u skladu sa slabim ekonomskim oporavkom i fundamentalnim činiocima na finansijskom tržištu - ukazao je cijenjeni američki profesor i dodao da bi, iako sada izgleda da je recesija u SAD okončana, oporavak u razvijenim zemljama mogao da ostane "anemičan".

On je, međutim, optimista kad je riječ o izgledima rasta u privredama u naglom usponu.

Agencija "Blumberg" podsjeća da je vrijednost dolara u proteklih 12 mjeseci opala za 13 odsto u odnosu na šest ostalih velikih valuta, nakon što su američke Federalne rezerve (FED)  skresale svoju ključnu kamatnu stopu na nivo blizu nule, u nastojanju da izvuku američku ekonomiju iz najdublje recesije od 30-ih godina prošlog vijeka.

Rubini smatra da će se dolar na kraju "podići sa dna" kada FED poveća troškove kreditiranja i ukine stimulativne mjere, uključujući kupovinu vladinog duga, što može primorati investitore da odustanu od prakse pozajmljivanja u zemljama sa nižim kamatama s ciljem investiranja u aktive s većim prinosom.

Nezaposlenost

Većina analitičara u SAD očekuje da će podaci o stanju privrede u trećem kvartalu, koji će biti objavljeni za nekoliko dana, pokazati da je SAD zvanično izašla iz recesije. Od početka recesije u decembru 2007. godine u SAD je bez posla ostalo više od deset miliona ljudi

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana