Sigurna sirovina za nastavak ekspanzije drvne industrije RS

Željka Kokot
Sigurna sirovina za nastavak ekspanzije drvne industrije RS

Banjaluka - "Šume RS" potpisale su juče ugovore o isporuci 500.000 kubnih metara drvnih sortimenata sa 67 drvoprerađivača za narednu godinu.

Ugovori su potpisani sa 15 drvoprerađivača koji proizvode finalne i 52 proizvođača polufinalnih proizvoda. "Šume RS" će drvoprerađivačima iduće godine staviti na raspolaganje blizu dva miliona kubnih metara drveta, a raspoloživi obim sirovine je blago povećan u odnosu na ovogodišnji, kada im je obezbijeđeno oko 1,9 miliona kubika.

Ugovori o isporuci preostalih oko 1,5 miliona kubnih metara za sljedeću godinu biće narednih dana potpisani sukcesivno u šumskim gazdinstvima.

Ugovorene isporuke sirovine za ovu godinu su u potpunosti realizovane, a pomoćnik ministra za šumarstvo i lovstvo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Goran Zubić vjeruje da će taj tempo biti zadržan i u 2016. godini.

- Potpisivanjem ugovora nastavljen je kontinuitet isporuke sirovine prerađivačima, koji će imati bolju osnovu za ugovaranje poslova za narednu godinu - kaže Zubić.

Predsjednik Nadzornog odbora "Šuma RS" Biljana Marković kaže da to preduzeće i Vlada RS dijele cilj drvoprerađivača da bude povećan izvoz i da u njemu što veći udio čine finalni proizvodi. Na taj način, istakla je ona, bio bi dat veći doprinos rastu bruto domaćeg proizvoda i otvaranju novih radnih mjesta.

Vršilac dužnosti generalnog direktora "Šuma RS" Risto Marić kazao je da su se obavezali da će izvršiti obaveze prema kupcima koji su dužni da servisiraju dugove u ugovorenim rokovima.

- Izuzetno sam zadovoljan činjenicom da su drvoprerađivači tokom ove godine izmirili 99,1 odsto duga prema "Šumama RS". Očekujem da će do kraja godine naplata biti stoprocentna - kaže Marić.

Predsjednik Udruženja šumarstva i prerade drveta pri Privrednoj komori RS Milan Kovač kaže da potpisani ugovor garantuje uredan nastavak snabdijevanja proizvođača sirovinom i rasta proizvodnje.

- Drvna industrija RS je u ovoj godini imala rast veći od devet odsto i jedini je sektor koji povećava učešće u izvozu. Očekujemo još bolje rezultate u 2016. godini - kaže Kovač.

Jedna od firmi koje su potpisale ugovor je "Petroprojekt" iz Bratunca, koja se bavi finalnom preradom drveta. Zahvaljujući investiciji od oko 2,5 miliona evra u opremu ove godine su osvojili tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata, Južne Koreje i Engleske.

- Hvala "Šumama RS" što su nam obezbijedile potpisivanje ugovora na vrijeme jer ćemo znati kojom količinom sirovine raspolažemo kako bismo mogli planirati proizvodnju za 2016. godinu - kaže direktor i vlasnih ove firme Janko Petrović.

Gubitaši

Risto Marić je ponovio da će u šumskim gazdinstvima koja posluju sa gubitkom doći do promjene rukovodstva. Te odluke sačekaće predaju završnog računa o ovogodišnjem poslovanju, koja bi trebalo da bude obavljena do kraja februara naredne godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana