Sezonsko zapošljavanje radnika iz RS u Crnoj Gori

Tanja Kovačević
Sezonsko zapošljavanje radnika iz RS u Crnoj Gori

BANjA LUKA - Trgovci, konobari, kuvari, turistički i ekonomski tehničari, vodoinstalateri, elektromonteri, kao i savremena zanimanja kao što su menadžeri hotelijerstva i inženjeri zaštite životne sredine, profili su koji su najviše traženi za obavljanje sezonskih poslova.

Rekao je ovo "Glasu Srpske" savjetnik direktora Zavoda za zapošljavanje RS Đorđe Marčeta.

Istakao je da je ove godine, za razliku od prethodnih, na osnovu Zakona o zapošljavanju RS i Crne Gore, postignut dogovor sa crnogorskim Zavodom za zapošljavanje o regulisanju rada u sezoni ljudi iz RS u Crnoj Gori.

- Ove godine u punom smislu legalizovan je rad naših radnika u Crnoj Gori, a to podrazumijeva da su oni prijavljeni, imaju zdravstveno i penziono osiguranje, a "teče" im i radni staž. Ranijih godina oni su radili "na crno" - rekao je Marčeta.

Interesovanje za zapošljavanje ove sezone u Crnoj Gori iskazala su 143 građana Srpske, a najviše njih pokazalo je zainteresovanost za rad u  ugostiteljstvu i  turizmu.

- Najveći broj sezonskih radnika ide u primorje, odnosno u Budvu i Herceg Novi. Oni koji su se prijavili uglavnom su i ranije radili u Crnoj Gori, tako da znaju koji profili su potrebni i kojim poslodavcima da se obrate za posao - kazao je Marčeta.

Za razliku od ranijih godina, kada je veliki broj osoba sa evidencije Zavoda RS išao na sezonski rad u oblasti građevine, ove godine to interesovanje je smanjeno. Marčeta ističe da je razlog smanjivanje građevinskih aktivnosti zbog ekonomske krize.

On je naglasio da se ljudima koji odu da rade u Crnu Goru u prosjeku garantuje najniža plata od 200 evra, koliko se može zaraditi za obavljanje najjednostavnijih poslova, kao što su spremanje soba i čišćenje u hotelima.

- U ugostiteljstvu se plate kreću oko 400 do 500 evra, a vrhunski stručnjaci u hotelima visokog ranga i kategorije, mogu mjesečno da zarade i do 1.500 evra - rekao je Marčeta i dodao da je prethodnih godina ukupno oko 10.000 lica iz BiH bilo na sezonskom radu u Crnoj Gori.

Dodao je da je veoma mali procenat naših radnika zainteresovan za sezonski rad u Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji, kao i da je tamo mala potražnja za licama sa evidencije Zavoda za zapošljavanje RS.

U Privrednoj komori RS kažu da se za sezonski posao odlučuje mnogo mladih koji su nezaposleni, jer je to za njih prilika da nešto zarade, a ujedno i da negdje odu tokom ljeta.

Crna Gora

U ljetnjoj sezoni crnogorskim turističko-ugostiteljskim privrednicima potrebno je oko 15.000 sezonskih radnika, podaci su  Zavoda za zapošljavanje Crne Gore. Od ukupnog broja sezonskih radnika primorju je potrebno oko 77 odsto.

Najviše sezonskih radnika je potrebno Budvi i to 4.000, Herceg Novom 2.000, u Baru je potrebno 1.800 radnika, u Ulcinju 1.500, u Tivtu oko hiljadu, u Kotoru 500 radnika, dok se ostatak odnosi na Podgoricu, Žabljak i Kolašin.

Prema njihovim podacima, najviše nedostaje konobara, kuvara, pomoćne radne snage, sobarica, recepcionera i poslastičara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana