Šefovi država rješavaju krizu

Glas Srpske
Šefovi država rješavaju krizu

BRISEL - Dvodnevni samit šefova država i vlada Evropske unije počeo je juče u Briselu, a na dnevnom redu su ekonomske i socijalne teme, prenijele su agencije.

Naime, ekonomska recesija se poput šumskog požara širi Evropom, a jedna od njenih posljedica je i rastuća nezaposlenost. Ona je januaru u 27 članica EU dostigla 7,6 odsto.

Premijer Češke, predsjedavajuće EU, Mirek Topolanek juče se uoči samita Unije o globalnoj krizi, usprotivio daljem upumpavanju novca za oživljavanje privreda zemalja - članica.

EU već je izdvojila 200 milijardi evra za oživljavanje nacionalnih privreda i dodatne milijarde za sanaciju bankarskog sektora, a šefovi država i vlada zemalja EU trebalo bi, između ostalog, da odluče da li je dosadašnji krizni paket dovoljan.

Topolanek je kritikovao i Vladu SAD zbog toga što je odlučila da pomogne posustalu privredu do sada neviđenim finansijskim injekcijama.

Umjereniji apel da se izdvoji još novca za pomoć u krizi
uputio je šef Evropske komisije Žoze Manuel Barozo. On je pred samit kazao da će dosadašnja finansijska injekcija funkcionisati, ali da, ako su neke zemlje članice u poziciji da daju više, ne bi bilo zgoreg da to i učine.

Zamjenik ukrajinskog premijera Hrihorij Nemirja zatražio je od EU da "kreativno razmišlja" i da proširi pakete finansijske pomoći i na zemlje koje su pogođene ekonomskom krizom, a graniče se sa evropskim blokom.

Nemirja je istakao da 30 odsto ukrajinskog bankarskog sistema pripada zapadnoevropskim bankama što stvara "de fakto zajedničku odgovornost ".

- Govorim o potencijalnoj upotrebi fonda za hitne potrebe - dodao je Nemirja, misleći pri tome na fond vrijedan 25 milijardi evra koji je dostupan samo članicama koje nisu u evrozoni.

Mađarskoj i Letoniji, koje je destabilizovala ekonomska kriza, dozvoljena je upotreba sredstava iz tog fonda.

Angela Merkel

- Različit pristup EU i SAD prema rješavanju globalne ekonomske krize bio bi "ekstremno opasan" - izjavila je njemački kancelar Angela Merkel.

Ona je odbacila kritike da nije dovoljan paket od 81 milijardu evra, koliko je Njemačka izdvojila za podsticaj svoje ekonomije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana