Šef MMF-a upozorio na krizu svjetskog finansijskog sistema

Glas Srpske
Šef MMF-a upozorio na krizu svjetskog finansijskog sistema

VAŠINGTON, MOSKVA, LONDON - Šef Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominik Štros-Kan upozorio je svjetske lidere da je svjetski finansijski sistem na ivici raspada, javio je B92.

Najviši predstavnici razvijenih zemalja u Vašingtonu, gdje je u toku godišnja skupština MMF-a i Svjetske banke, raspravljaju o globalnoj finansijskoj krizi, pri čemu su se do sada jedino složili u tome da je tu krizu neophodno zajednički riješiti.

 - Sve snažnija uznemirenost, u vezi sa solventnošću nekih najvećih američkih i evropskih finansijskih institucija, dovela je svjetski finansijski sistem na ivicu sistemskog raspada - citirao je britanski "Bi-Bi-Si" Štros-Kana.

Predsjednik MMF-a razloge sadašnje teške situacije vidi u panici izazvanoj padom banaka, na koju, prema njegovom mišljenju, razvijene zemlje nisu u dovoljnoj meri reagovale, tako da nisu obnovile poverenje u finansijska tržišta.

Izjava Štros-Kana je uslijedila poslije serije pregovora najviših finansijskih zvaničnika, koji su počeli u petak sastankom ministara finansija sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta grupacije G7, koji su usvojili akcioni plan borbe protiv finansijske krize u pet tačaka.

Analitičari kažu da taj plan nije donio konkretne, već samo uopštene mjere. Akcionim planom grupe G7, u kojoj se nalaze SAD, Nemačka, Velika Britanija, Francuska, Japan, Italija i Kanada, je između ostalog istaknuto da je neophodno iskoristiti sva sredstva za podršku sistemski važnim finansijskim institucijama i ne dozvoliti njihov krah. Zatim, da je neophodno preduzeti sve neophodne mjere radi deblokade kreditnih i finansijskih tržišta i obezbijediti širok pristup bankama i drugim institucijama sredstvima koja im obezbjeđuju likvidnost.

Akcionim planom je predviđeno i da se bankama obezbijedi mogućnost da dobijaju kapital, ne samo iz privatnih, već i iz državnih izvora.

Rusija

Rusija je podržala prijedlog Francuske da bude sazvan hitan samit Grupe 8, kako bi se što prije donijelo rješenje za stabilizaciju finansijskog tržišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana