Sedam preduzeća iz RS zainteresovano

Marina Čigoja
Sedam preduzeća iz RS zainteresovano

BANjA LUKA - Sedam preduzeća iz Republike Srpske, koja su i članovi Autoklastera BiH, mogli bi da se uključe u proizvodnju auto-dijelova za kragujevački "punto", o kojoj je bilo riječi prilikom prošlosedmične posjete potpredsjednika Vlade RS Jasne Brkić Srbiji.

Potvrdila je ovo portparol Ministarstva za ekonomske odnose i koordinaciju RS Danijela Pejić.

- Proizvodi sa kojima bi se moglo ući u kooperaciju sa Srbijom su odlivi za auto-industriju, savitljiva vratila za komandne table, elektrooprema, signalni uređaji i filtri za ulja - istakla je Pejićeva.

Ona je rekla da će se konkretnije o ovim namjerama razgovarati prilikom dolaska potpredsjednika Vlade Srbije Mlađana Dinkića krajem maja u Banju Luku.

Razgovorima u Beogradu, ističe, pokrenuta je inicijativa i ako se kooperacija ostvari, to znači da bi i građani u RS, pod istim uslovima, kao i građani Srbije, mogli zamijeniti svoj stari automobil za novi "punto".

- Vlada Srbije bi bila spremna da finansira popust od 1.000 evra po automobilu, dok bi Vlada Srpske trebalo da zajedno sa zainteresovanim bankama, obezbijedi povoljne kredite i eventualno dijelom subvencionira kamate na ove kredite - naglasila je Pejićeva.

Razvoj

Izuzetno je važno da se pokrene proizvodnja auto-dijelova i komponenti za kragujevačku "Zastavu" i u Republici Srpskoj.

- Ovo bi doprinijelo razvoju malih i srednjih preduzeća, povećanju proizvodnje, kao i rastu broja zaposlenih u Srpskoj, a sigurno i smanjenju spoljnotrgovinskog deficita RS i BiH - kazala je Danijela Pejić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana