Sedam dana u Ravnom žive bez struje i vode

Ratomir Mijanović
Sedam dana u Ravnom žive bez struje i vode

Trebinje - Mještani Ivanice, povratničkog mjesta u federalnoj opštini Ravno, blokirali su juče granični prelaz prema Dubrovniku ogorčeni što već sedmi dan nemaju struju, vodu, ni telefonske linije, zbog čega neprestano strahuju za djecu, oboljele i stare.

Mještani poručuju da nadležna elektrodistribucija "Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosna" iz Mostara ne otklanja havariju nastalu padom dalekovoda u nedavnom nevremenu. Kažu da su juče organizovali jednočasovnu blokadu upozorenja, te da će, ukoliko problem ne bude riješen u naredna 24 časa, u potpunosti blokirati granični prelaz prema Hrvatskoj.

- Već sedmi dan se ništa ne rješava. A kad nemamo struju, nemamo ni vodu, jer ne rade agregati za čatrnje. Ostali smo i bez telefonskih linija, jer ni repetitor nema struje. Dalekovod za Dubrovnik obnovili su ljudi iz Trebinja i bili spremni da obnove i ovaj naš, ali su iz Ravnog poručili da to nije njihova nadležnost - kaže mještanin Aleksandar Milićević.

On je naglasio da je ovo već treći Božić koji mještani "turističkog naselja na granici sa Evropskom unijom" dočekuju bez struje.

- Na nas su odavno zaboravili u opštini Ravno, što me ni ni ne čudi jer nijedan predstavnik vlasti u ovoj federalnoj opštini danas ne živi na Ivanici i ne dijeli sudbinu ovdašnjeg naroda. Iz Ravnog su juče bili samo poštari koji su nam donijeli račune za struju i na njima nam poželjeli srećne praznike - kaže Milićević.

Bez električne energije je i granični prelaz na Ivanici, čiji službenici nisu u mogućnost da obavljaju ni redovne provjere putnika, a umjesto u svojim kancelarijama poslove kontrole prelaska granice obavljaju iz službenog kombija.

Novinarske ekipe u povratku srele su i električare jedne kompanije iz Tuzle, koja je od juče angažovana na obnovi dalekovoda i otklanjanju havarije na elektromreži. Svoj posao na Ivanici, kako nam kažu, trebalo bi da završe do danas.

Snijeg blokirao prelaz

Granični prelazi Trebimlja - Čepikuće i Ivanica - Gornji Brgat bili su juče ujutro zatvoreni za saobraćaj, potvrđeno je u Graničnoj policiji BiH. Portparol Granične policije Sanela Dujković rekla je da je prelaz Ivanica bio zatvoren zbog protesta mještana ovog naselja.

Saobraćajna komunikacija prema graničnom prelazu Trebimlja - Čepikuće prekinuta je zbog snježnih nanosa.

- Prema našim informacijama, radi se na raščišćavanju puta koji vodi do prelaza i očekuje se da će uskoro preko ovog prelaza biti omogućen saobraćaj - kaže Dujkovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana