Šećerana na prodaju za 23,7 miliona KM

Marijana Miljić
Šećerana na prodaju za 23,7 miliona KM

Bijeljina - Stečajni upravnik bijeljinske "Šećerane" Lazo Đurđević zakazao je za 14. decembar licitaciju za pokretnu i nepokretnu imovinu te fabrike čija je početna cijena 23,74 miliona maraka.

Na licitaciji, koja će biti održana u krugu "Šećerane", biće ponuđeni poslovni i pomoćni objekti, zemljište, oprema, rezervni dijelovi, alat, zalihe sirovina, potrošni materijal, sjemena, gorivo i mazivo, te gotovi proizvodi. U javnom pozivu za prodaju navedeno je da kupci mogu kupiti imovinu samo u cjelini.

Đurđević očekuje da će licitacija biti uspješna i da će "Šećerana" dobiti novog vlasnika.

- Raspisali smo oglas za prodaju imovine u skladu sa odlukom Skupštine povjerilaca. Vjerujemo da će na prvoj licitaciji biti mnogo zainteresovanih kupaca - kazao je Đurđević.

Naglasio je da će Skupština povjerilaca, u slučaju da 14. decembra ne prodaju cjelokupnu imovinu, raspisati novi javni poziv u kojem će biti umanjena njena vrijednost, ali da ne može prejudicirati koliko će to sniženje iznositi.

Skupština povjerilaca "Šećerane" krajem septembra je donijela  odluku o prodaji imovine putem licitacije jer niko od potencijalnih strateških partnera, o kojima se mjesecima spekulisalo u javnosti, nije dostavio ponudu za kupovinu fabrike. Među potencijalnim partnerima za oživljavanje "Šećerane" pominjane su firme iz Poljske, Turske, Austrije i Hrvatske, ali niko od njih nije dostavio konkretnu ponudu.

- Za "Šećeranu" se i dalje interesuju pojedini kupci iz inostranstva, ali niko nije dostavio konkretnu ponudu za kupovinu - istakao je Đurđević.

Prijedlog za otvaranje stečaja u nekadašnjem bijeljinskom gigantu Okružnom privrednom sudu u Bijeljini podnijela je Poreska uprava RS 31. jula 2015. godine. "Šećerana" je Poreskoj upravi krajem prošle godine dugovala više od 2,8 miliona maraka, radnicima više od šest miliona, a istu sumu potražuje i preduzeće "Agrokop".

Sunovrat giganta

Račun "Šećerane" blokiran je prije pet godina nakon što je 2011. uhapšen njen tadašnji vlasnik Zoran Ćopić.

"Šećerana" je 2014. godine prešla u vlasništvo RS pošto je Vrhovni sud RS osudio Ćopića na četiri godine zatvora i trajno mu oduzeo imovinu vrijednu oko 20 miliona maraka, za koju je utvrđeno da ju je stekao pranjem novca jednog od najvećih narko-bosova Darka Šarića. Ćopiću je tada, između ostalog, oduzeto i 10,8 miliona akcija Fabrike šećera u Bijeljini, koje čine 51 odsto kapitala tog preduzeća. Taj udio bio je u vlasništvu Ćopićevog preduzeća "Agrokop" iz Banjaluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana