Šećerana gubi vrijednost dok čeka na kupce

Marijana Miljić
Šećerana gubi vrijednost dok čeka na kupce

Bijeljina - Licitacija za prodaju imovine bijeljinske "Šećerane", koja je bila ponuđena za 23,74 miliona maraka, juče je propala, jer nije bilo zainteresovanih kupaca.

Stečajni upravnik ovog preduzeća Lazo Đurđević rekao je da se na licitaciji, koja je trebalo da bude održana u krugu "Šećerane" u Bijeljini, nije pojavio nijedan zainteresovani kupac, ali nije bio iznenađen takvim raspletom.

- Praksa je da se na prvoj licitaciji niko ne javlja. Mi ćemo do kraja sedmice raspisati drugi javni poziv u kojem će vrijednost imovine "Šećerane" biti umanjena za 30 odsto, u odnosu na sadašnju procijenjenu vrijednost, odnosno na oko 16 miliona KM. Nova licitacija biće održana polovinom januara - rekao je Đurđević.

Na prodaju će ponovo biti ponuđeni poslovni i pomoćni objekti, zemljište i pokretna imovina, odnosno oprema, rezervni dijelovi, alat, zalihe sirovina, potrošni materijal, sjemena, gorivo, mazivo i gotovi proizvodi.

Ako propadne i druga licitacija, Đurđević naglašava da će raspisati i treću, a vrijednost imovine tada će biti prepolovljena, pa bi tada "Šećerana" koštala svega oko osam miliona KM.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kazali su da je njihovo i opredjeljenje Vlade da bijeljinska "Šećerana" nastavi proizvodnju i završi u rukama kupca koji će nastaviti njenu djelatnost.

- Riječ je o značajnom preduzeću koje bi doprinijelo razvoju ovog dijela Srpske i zapošljavanju znatnog broja radnika i poljoprivrednika. Podržaćemo kupce koji su spremni da revitalizuju "Šećeranu" - naveli su u Ministarstvu poljoprivrede RS.

Skupština povjerilaca "Šećerane" krajem septembra je donijela odluku o prodaji imovine putem licitacije, jer niko od potencijalnih strateških partnera, koji su spominjani u javnosti, nije dostavio ponudu za kupovinu fabrike. Među potencijalnim partnerima "Šećerane" pominjane su firme iz Poljske, Turske i Austrije, ali niko od njih nije dostavio konkretnu ponudu.

Zbog toga je Poreska uprava 31. jula 2015. godine uputila Okružnom privrednom sudu u Bijeljini prijedlog za otvaranje stečaja u nekadašnjem bijeljinskom gigantu. "Šećerana" je Poreskoj upravi krajem prošle godine dugovala više od 2,8 miliona maraka, radnicima više od šest miliona, a istu sumu potražuje i preduzeće "Agrokop".

RS je ponovo postala vlasnik "Šećerane", nakon što je zbog pranja novca pravosnažno osuđen njen prethodni vlasnik Zoran Ćopić i trajno mu oduzeta imovina vrijedna oko 20 miliona KM. Ćopiću je, između ostalog, oduzeto i 10,8 miliona KM akcija "Šećerane", koje čine 51 odsto kapitala tog preduzeća.

Zadruga "Jankovci"

Za kupovinu bijeljinske "Šećerane" polovinom prošle godine bila je zainteresovana i Poljoprivredna zadruge "Jankovci" iz Hrvatske.

Međutim, Vlada RS nije prihvatila njihovu ponudu, jer su predstavnici ove zadruge tražili da RS otpiše 24 miliona KM dugovanja "Šećerane", te da obezbijedi povoljan kredit od 25 miliona maraka za remont postrojenja i dodatnih 35 miliona na isti način za kampanju pokretanja fabrike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana