Šećerana Bijeljina - Povjerioci odlučuju o ponudi Mađara

M. M.

BIJELjINA- Na Skupštini povjerilaca koja će se održati 14. oktobra u bijeljinskom Osnovnom sudu biće donijeta konačna odluka o ponudi mađarske kompanije "Astrakomind" koja je najozbiljniji potencijalni kupac bijeljinske "Šećerane".


Ovo je izjavio stečajni upravnik ovog preduzeća Mladen Košutić i dodao da su Mađari spremni da odmah potpišu kupoprodajni ugovor i dostave konačnu ponudu o investicijama.

Rekao je da vjeruje u reorganizaciju proizvodnje u "Šećerani" i očekuje da će povjerioci prihvatiti plan sanacije preduzeća kojeg je sačinio.

Firma "Astrakomind" dio je poslovnog giganta "Akva plus" u okviru kojega posluje Fabrika putničkih vozova i teretnih vagona u Aradu u Rumuniji.

Košutić je dodao da "Šećerana" radnicima i drugim povjeriocima duguje 9,5 miliona maraka i strateški partner je preuzeo obavezu da isplati dugove.

On je potvrdio  da  će nakon potpisivanja ugovora sa ino-partnerima, investitori osnovati novu firmu u Bijeljini novcem kojim raspolažu isplatiti dugove.

Većinski vlasnik fabrike je Vlada RS, a 65 odsto njenog kapitala procijenjeno je na 29 miliona maraka. Mađari su spremni da ulože tri miliona maraka i zaposle više od 5.000 radnika. U tri naredne godine u proizvodnju bi trebalo da bude uključeno 10.000 poljoprivrednih proizvođača iz Semberije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana