Sava uskoro u punom kapacitetu

Tanja Milaković
Sava uskoro u punom kapacitetu

BANjA LUKA - Revitalizacija preduzeća "Sava" iz Bijeljine trebalo bi da počne u januaru, a proizvodnja u punom kapacitetu već polovinom sljedeće godine.

Rekao je ovo juče kupac preduzeća "Sava" u stečaju Milorad Krstić.

On je kazao da će za revitalizaciju kompletnog preduzeća biti potrebne tri godine.

- U "Savi" planiramo proizvodnju veću od 10.000 tona, a improvizacija proizvodnje predviđena je u maju, dok bi rad fabrike u punom kapacitetu trebalo da počne od polovine 2010. godine - rekao je Krstić i dodao da je za funkcionisanje proizvodnje u "Savi" za početak potrebno zaposliti minimalno 70 radnika, a plan je da se primi što više starih radnika sa iskustvom u ovoj proizvodnji.

- Interes za kupovinu "Save" pokazao sam prije šest godina, ali tadašnje rukovodstvo nije pokazalo interes za dalje pregovore. Preuzimanjem ovog preduzeća imam namjeru da ostvarim ekonomski interes, ali to nije prioritet nego volja da se u RS stvori privredni objekat koji će sarađivati sa poljoprivrednicima iz Semberije - kazao je Krstić.

Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik rekao je da je proces trajnog rješavanja pitanja i statusa preduzeća "Sava" iz Bijeljine okončan i da je ostalo još da se održi Skupština preduzeća kako bi se sve formalizovalo.

- Kupac se usaglasio sa povjeriocima, stečajnim upravnikom i Vladom RS, te je izrazio želju da u sljedeće tri godine rehabilituje preduzeće, osposobi evropski brend za proizvodnju hrane, uspostavi dobru saradnju sa poljoprivrednim proizvođačima u semberskom regionu. Ovo će "Savi" iz Bijeljine vratiti značaj koji je imala u prošlosti - rekao je Dodik.

Istakao je da je sada prioritet isplata svih zaostalih primanja radnicima, a očekuje se i novi način pristupa proizvodnji kao i primjena novih tehnologija.

- Kupac će u proizvodnju postepeno uvoditi jedan broj zaposlenih koje je preuzeo, a u narednom periodu biće zaposleno onoliko radnika koliko bude potrebno. Minimalna ulaganja u rekonstrukciju fabrike iznosiće oko deset miliona maraka - rekao je Dodik i dodao da kupac ne može da mijenja osnovnu djelatnost ovog preduzeća u sljedećih 16 godina.

Vlasnik hladnjače i magacina na lokaciji "Save" Slobodan Pavlović istakao je da se radi o ozbiljnom partneru, koji će nastojati da zaposli više od 4.500 radnika.

Prodaja

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Radivoje Bratić rekao je da je prodajom "Save" okončana agonija radnika ove fabrike. Ministar je istakao da je kapital preduzeća prodat za dva miliona maraka. Kupac je, dodao je Bratić, preuzeo i obaveze prema radnicima od 1,1 milion maraka, te prema dobavljačima, odnosno poljoprivrednim proizvođačima od 75.000 maraka. Dodao je da će poslije održavanja Skupštine povjerilaca biti stvoreni uslovi da se potpiše kupoprodajni ugovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana