Sava - Bijeljina planirana godišnju proizvodnju 12.000 tona

Milka Milunović
Sava - Bijeljina planirana godišnju proizvodnju 12.000 tona

BANjA LUKA- Stečajni upravnik bijeljinske “Save” Nebojša Matić istakao je da u ovoj fabrici za preradu voća i povrća, koja je jedna od najpoznatijih na području BiH, žele da što prije organizuju proizvodnju kakva je bila prije desetak godina, odnosno da godišnje proizvode do 12.000 tona.

S tom proizvodnjom bi preduzeće imalo godišnju dobit od 24 miliona KM.

Sanacionim planom za oživljavanje proizvodnje u “Savi”, koji je predložio Matić i koji je usvojila Skupština povjerilaca “Save”, planirano je da se otvori osam preduzeća koja će zajedno činiti agrokompleks, a koji će funkcionisati kao bescarinska zona.

- Za “Savu”, uprkos velikim dugovima koji premašuju 11 miliona maraka i te kako ima nade, pogotovo od kada se kompanija “Bobar” zainteresovala za ulaganja i davanje povoljnih kredita. Vlada RS, koja je vlasnik 63,7 odsto kapitala u “Savi”, nudi nabolje mogućnosti za izlazak iz dugogodišnje privredne krize - rekao je Matić.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Radivoje Bratić izjavio je u nedjelju da će Vlada RS preduzeti sve mjere s ciljem oživljavanja proizvodnje u bijeljinskoj industriji “Sava”.

Vlada će, kako je rekao, preduzeti sve mjere za otkup voća i povrća od proizvođača iz Semberije, koji će bi prerađeni u “Savi”.

- Vijest da bi Vlada mogla stimulisati otkup poljoprivrednih proizvoda, najviše je obradovala semberske seljake kojima je “Sava” decenijama bila glavni izvor prihoda - istakli su u Sindikatu poljoprivrede i prehrambene industrije RS.

Predsjednik ovog sindikata Jovo Jovanović kaže da je prestanak proizvodnje u “Savi” i otvaranje stečaja najviše pogodilo poljoprivrednike koji više nisu imali tržište za plasman svojih proizvoda i mnoga domaćinstva su se našla u oskudici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana