Sastanak ministara rudarstva i energetike Srbije i Srpske

Nada Branković
Sastanak ministara rudarstva i energetike Srbije i Srpske

BANjA LUKA - Studija o zajedničkim projektima "Elektroprivrede Republike Srpske" i "Elektroprivrede Srbije" biće završena krajem godine, izjavio je ministar privrede, energetike i razvoja RS Slobodan Puhalac.

On je juče u Banjoj Luci o saradnji u oblasti gasne, naftne i elektroprivrede, razgovarao sa ministrom rudarstva i energetike Srbije Petrom Škundrićem koji se ranije sastao i sa premijerom RS Miloradom Dodikom.

Škundrić je istakao da naftno-gasni aranžman za Srbiju, a na određen način i za RS i BiH predstavlja jedan od najznačajnijih strateških razvojnih projekata u narednih 30 i više godina.

- Računamo da ćemo u razgovorima sa ruskim partnerom "Gaspromom" obezbijediti krak gasovoda koji će u onim količinama koje su potrebne snabdijevati RS i BiH prirodnim gasom - naglasio je Škundrić.

Puhalac je istakao da se problemi koji u oblasti gasne, naftne i elektroprivrede već duže vrijeme postoje, moraju riješiti.

- Postoji mogućnost saradnje i zajedničkog investiranja kako u srednjim tako i u značajnijim projektima - naglasio je Puhalac.

Dodao je da je projekat korišćenja hidropotencijala Drine višedecenijski dogovor te da se studija izvodljivosti očekuje krajem godine.

Škundrić je naglasio da je cilj sastanka bio da se predstavnici oblasti rudarstva i energetike Srbije i RS informišu o stanju u energetskom sektoru.

- Očekujemo da ćemo do kraja godine svečano promovisati novoosnovanu projektnu kompaniju čiji će zadatak biti rad na realizaciji korišćenja hidropotencijala Drine kao najznačajnijeg hidropotencijala ovog trenutka na Balkanu - izjavio je Škundrić.

Banja Luka

Gradonačelnik Banje Luke Dragoljub Davidović rekao je da Banjoj Luci nedostaje gas, kao još jedan energent koji bi pokrio postojeće energetske potrebe.

- O tome je bilo razgovora u Vladi RS i ja se nadam da će projekti iz te oblasti da se razvijaju i da ćemo u dogledno vrijeme imati i gas u Banjoj Luci - rekao je Davidović novinarima nakon sastanka sa delegacijom Ministarstva rudarstva i energetike Srbije, koju je predvodio Škundrić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana