Saša Vlaisavljević, v.d. direktora Aerodroma Nikola Tesla: Mahovljani mogu da budu najkonkurentniji aerodrom u regionu

Željka Kokot
Saša Vlaisavljević, v.d. direktora Aerodroma Nikola Tesla: Mahovljani mogu da budu najkonkurentniji aerodrom u regionu

Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd opredijeljen je za strateško partnerstvo sa banjalučkim aerodromom, a ono će biti zasnivano na ulaganjima u infrastrukturu i komercijalizaciji.

- Imamo odličnu saradnju sa svim aerodromima u okruženju i trudimo se da svoje iskustvo, kadar i tradiciju nesebično podelimo sa svima koji zatraže pomoć - rekao je vršilac dužnosti direktora Aerodroma "Nikola Tesla" Saša Vlaisavljević.

* GLAS: Kako ocjenjujete trenutnu saradnju između banjalučkog i beogradskog aerodroma i na koji način možete pomoći razvoj vazdušnog saobraćaja u RS?

VLAISAVLjEVIĆ: Saradnja sa banjalučkim aerodromom se nalazi na veoma visokom nivou, ali postoji značajan prostor za njeno unapređenje. Smatram da uz određena ulaganja aerodrom u Mahovljanima može biti najkonkurentniji u regionu.

* GLAS: Krajem aprila ste sa predsjednikom Narodne skupštine RS razgovarali o razvoju avio-saobraćaja, a rečeno je da bi uskoro Banjaluka mogla postati destinacija za niskobudžetne avio-kompanije. Da li je nešto urađeno na tom planu i kada bi mogle biti uspostavljene prve jeftine avio-linije iz Banjaluke?

VLAISAVLjEVIĆ: Dogovoreno je da rukovodstva dva aerodroma u saradnji sa resornim ministarstvima pripreme konkretan projekat realizacije strateškog partnerstva i razvoja avio-saobraćaja. Buduće strateško partnerstvo bi se zasnivalo na ulaganjima u infrastrukturu i daljom komercijalizacijom bi banjalučki aerodrom, imajući u vidu i povoljne geografske i vremenske uslove, osim redovnog avio-saobraćaja mogao postati regionalna destinacija za takozvane niskotarifne avio-kompanije. Konačnu odluku o realizaciji strateškog partnerstva će doneti dve vlade.

* GLAS: Aerodrom "Nikola Tesla" bilježi najveći broj putnika u regionu. Šta je formula uspjeha i očekujete li da će broj putnika i dalje rasti?

VLAISAVLjEVIĆ: Sa Aerodroma "Nikola Tesla" je tokom 2015. prevezeno rekordnih 4,77 miliona putnika, odnosno tri odsto više u odnosu na 2014. godinu. Dnevni rekord je oboren 1. avgusta, kada je otputovalo 20.973 putnika. Za nepunih šest meseci ove godine prevezeno je 2.093.252 putnika i oko 8.000 tona robe i pošte. Trudimo se da održimo dobre poslovne odnose sa korisnicima naših usluga i da idemo u korak sa vremenom, kada je reč o sadržajima koje možemo ponuditi putnicima. Otvorili smo komfornu zonu, postavili nove igraonice za najmlađe i otvorili nove prodajne objekte. Naši zaposleni nastoje da na najbolji mogući način odgovore svim zahtevima putnika. Specijalizovana agencija za rejting u vazdušnom saobraćaju "Skajtreks" nam je, drugu godinu zaredom, dodelila peto mesto u konkurenciji najboljih aerodroma u istočnoj Evropi, a predmet istraživanja su bili komfor i zadovoljstvo putnika različitim segmentima aerodromske usluge, od dolaska na aerodrom, prijave na let, kupovine, transfera, bezbednosti do ulaska u avion.

* GLAS: Sa Aerodroma "Nikola Tesla" je nedavno poletio prvi avion prema Njujorku. Šta će to značiti za Srbiju i region?

VLAISAVLjEVIĆ: Verujem da je ponovno uspostavljanje prekookeanskih letova izvanredna prilika za razvoj privrede, ekonomije i turizma Beograda, ali i cele Srbije.

Dobra geografska pozicioniranost beogradskog aerodroma i razvijena mreža destinacija prema kojima se obavlja saobraćaj iz Beograda će sigurno mnogo značiti putnicima koji su do sada koristili druge evropske centre da bi se prevezli do Amerike. Posebno ističem veliki značaj i pratećih mogućnosti uspostavljene kargo linije.

* GLAS: Da li planirate nove investicije do kraja godine i kolika je njihova vrijednost?

VLAISAVLjEVIĆ: Planirano je da se Aerodrom "Nikola Tesla" razvija infrastrukturno, ali uporedo ćemo nabavljati opremu, s ciljem tehničko-tehnološkog razvoja. Već smo uložili znatna sredstva, a tokom ove godine planiramo uložiti 34,03 miliona evra sopstvenih sredstava. Oko 6,4 miliona evra ćemo uložiti u unapređenja bezbednosti, dok će oko 27,2 miliona biti izdvojeno za ostale investicione projekte. Srednjoročni planovi predviđaju investiranje u nove avio-mostove, izgradnju vatrogasne baze, izradu tehničke dokumentacije za rekonstrukciju poletno-sletne staze, izgradnju terminala i hangara za generalnu avijaciju sa pripadajućom platformom, kao i zaštitnu površinu poletno-sletne staze.

* GLAS: Šta vam je trenutno najveći problem koji bi trebalo da bude riješen?

VLAISAVLjEVIĆ: Prioritet nam je izgradnja platforme za odleđivanje i sprečavanje zaleđivanja vazduhoplova, uređenje prizemlja Terminala 1 i veznog dela između Terminala 1 i 2, rekonstrukcija i proširenje fingerskih hodnika A i C i instalacija transportnog sistema prtljaga.

Poslovni rezultati

* GLAS: Kakvi su poslovni rezultati Aerodroma "Nikola Tesla" u ovoj godini?

VLAISAVLjEVIĆ: Aerodrom je za četiri meseca ostvario prihode od 19,8 miliona evra, dok su rashodi u istom periodu 16 odsto niži u odnosu na isti period prošle godine. Rukovodstvo aerodroma se čvrsto opredelilo za koncept štedljivosti, koji podrazumeva smanjenje troškova i maksimalnu racionalizaciju poslovanja. Ostvarena bruto dobit u ovom periodu iznosi sedam miliona evra, a u republički budžet je već uplaćen dio međudividende veći od 4,8 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana