Šarović: Stabilne institucije privlače strane investitore

Srna
Šarović: Stabilne institucije privlače strane investitore

Sarajevo - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da je najveća odgovornost za strane investicije na entitetskim vladama, ali i na vladama kantona i lokalnom nivou.

"Ne možemo očekivati strane investicije ako nemamo stabilne institucije. Onaj ko donosi novac mora znati da je njegov novac siguran. Biti konkurentan je stalna borba. Morate stalno popravljati indikatore da budete bolji od drugih zemalja", rekao je Šarović.


On je za televiziju "N1" rekao da je većina zemalja regiona davno pretekla BiH i da pitanje stranih investicija mora dobiti mnogo veći značaj nego što ima sada.

Komentarišući podatke da je ukupna spoljnotrgovinska razmjena u 2014. bila viša nego 2013. godine i da je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 53,61 odsto, Šarović je ocijenio da su to skromni rezultati.

"Naš cilj je da tu pokrivenost povećamo u ovoj godini na 57 do 58 odsto i da se taj trend nastavi i u 2016. godini", rekao je Šarović.

On je naveo da je glavni trgovinski partner BiH Evropska unija, a od država to je Njemačka, iza koje slijede Srbija i Hrvatska.

"To su tri zemlje s kojima imamo ubjedljivo najveću razmjenu robe i dobara. U Njemačku smo za osam mjeseci izvezli robu /vrijednosti/ blizu milijardu KM, a uvezli /u vrijednosti/ 1,2 milijarde KM. Ovaj trend će se zadržati do kraja godine", naveo je Šarović.

Kada je riječ o odnosima sa Hrvatskom i zahtjevima EU za nastavak "tradicionalne trgovine" sa ovom zemljom, Šarović kaže da obje strane imaju dva različita pristupa aneksu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Trebamo istaći da BiH pregovara sa EU, a ne s Hrvatskom. Mi želimo zaštititi svoje ključne proizvode u poljoprivredi. Očekujemo da narednih sedmica i mjeseci nastavimo pregovore", rekao je Šarović.

On napominje da će BiH predložiti kompromisan prijedlog da obje strane budu zadovoljne. "Nadam se da ćemo steći uslove za potpisivanje aneksa i da će to donijeti BiH određene benefite", istakao je Šarović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana