Šarović: Dogovoren izvoz mesa u Tursku

Srna
Šarović: Dogovoren izvoz mesa u Tursku

Sarajevo - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da će Turska ove godine da uveze 6.000 tona svježeg i rashlađenog mesa iz BiH, kao i 1.000 tona termički obrađenog mesa.

On je ocijenio da je ovo najbolja vijest nakon posjete delegacije Savjeta ministara BiH Ankari.

"Turska priprema tender, odnosno termine i uslove za uvoz, te očekujemo da će biti objavljen u najskorije vrijeme, što bi trebalo da utiče na smanjenje tenzija u BiH u vezi sa ovim pitanjem", rekao je Šarović novinarima u Sarajevu.

On je napomenuo da su resorna ministarstva BiH i Turske dogovorila da vode nadzor nad primjenom aranžmana jer je ranije bilo propusta u realizaciji ovog značajnog projekta za BiH.

"Nadležne institucije u BiH i entitetima sada su u prilici da pomognu da se otkup mesa vrši unutar zemlje i da spriječe zloupotrebe, na šta su se tokom proteklih mjeseci žalili poljoprivrednici", rekao je Šarović i najavio da u budućnosti postoji mogućnost da bude postignut dogovor i o izvozu sira u Tursku.

Na pitanje da li će vlasti u BiH dobiti kredit MMF-a, on je rekao da se vode razgovori jer MMF postavlja određene uslove.

"To je, ipak, pitanje za vlade entiteta i Savjet ministara. Ne bih prejudicirao nikakvo rješenje, ali se nadam da će dogovor biti postignut", rekao je Šarović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana