Saradnja Ikarbusa i Breda menarinibusa

Glas Srpske
Saradnja Ikarbusa i Breda menarinibusa

BEOGRAD - Beogradski proizvođač autobusa "Ikarbus" potpisaće sa italijanskom kompanijom "Breda menarinibus" ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, najavilo je Ministarstvo ekonomije Srbije, prenijele su agencije.

Kako se navodi, ugovor će potpisati i srpski ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Agencija za privatizaciju raskinula je ugovor o prodaji državnog kapitala "Ikarbusa" ruskom "Avtodetal servisu", nakon čega je predsjednik sindikata beogradske fabrike Velimir Gligorić u više navrata govorio da je "Breda menarinibus" zainteresovan da uzme u zakup "Ikarbus".

Nakon što je država opet postala većinski vlasnik "Ikarbusa", italijanska kompanija je u pismu Akcijskom fondu izrazila spremnost za dalju saradnju kroz zakup kapaciteta i pomoć u obnovi proizvodnje.

"Breda menarinibus" i "Ikarbus" su prije prodaje državnog udjela Rusima započeli saradnju na proizvodnji autobusa za tržište Evropske unije, ali je posao prekinut pošto su novi vlasnici željeli da izvoze autobuse na rusko tržište.

Kupoprodajni ugovor sa "Avtodetal servisom" raskinut je zbog nepoštovanja obaveza iz socijalnog i investicionog programa, kao i neisplaćivanja zarada.

Ruska kompanija je 39,4 odsto državnog kapitala u "Ikarbusu" kupila za 7,2 miliona evra, a kasnije je na berzi kupila još 10 odsto akcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana