Sapiro: Evrozona neće preživjeti zimu

Agencije
Sapiro: Evrozona neće preživjeti zimu

Brisel - Evrozona neće preživjeti zimu - tvrdi Žak Sapiro, direktor francuske Više škole društvenih nauka, i ističe da bi Unija mora da prizna poraz tog projekta, javile su agencije.

Kako prenose francuski mediji, Sapiro sumnja da će se u skorije vrijeme naći sredstva za spašavanje evrozone.

Da li bi se trebalo omogućiti evrozoni pravo na dalje postojanje i da li bi joj trebalo dati odgovarajuća sredstva? Može li Njemačka da otplati postojanje evrozone - pita Sapiro.

On navodi da nije problem u tome želi li Njemačka to ili ne. Pitanje je može li ona to da uradi?

U varijanti da EU prizna da je projekat doživio fijasko - morala bi biti donesena odluka o tome da se spašava ono što se spasiti može.

Odnosno, da se učine napori u oblasti političke i ekonomske integracije jedinstvenog prostora.

Saporo smatra da će, ovakvom obliku, evrozona veoma teško preživjeti predstojeću zimu i 2013. godinu, ali to ne znači da će EU nestati.

Unija će, navodi on, proći kroz period reformi, ali će nastaviti svoj razvoj.

Pravo pitanje se krije se u razvijanju evropske ekonomije.

Ako se predloži politiku smanjenja troškova, apsolutno jednoznačno, to će ekonomiju voditi ka dugoročnom padu tokom četiri do šest godina.

U vezi s tim, politička težina EU u međunarodnoj areni će se suštinski smanjiti, što će posljedično voditi ka brojnim krizama unutar EU - upozorava Sapiro.

Ako EU uspije da pređe na obimni ekonomski rast počevši od 2013-2014. godine, tada će, kao suštinski magnet za druge ekonomije, sačuvati svoju specifičnu težinu.

Sapiro se nada da će vlade zemalja EU prije usvojiti logiku ekonomskog rasta, nego politiku smanjivanja troškova, koja je neophodna kako bi se sačuvala evrozona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana